Home Nationaal elftal Stefan Kuntz: “Het is moeilijk om een reden te vinden waarom ik ben ontslagen”

Stefan Kuntz: “Het is moeilijk om een reden te vinden waarom ik ben ontslagen”

door Gökhan

De ontslagen bondscoach van Turkije, Stefan Kuntz, was te gast bij de “ARD Sportschau” en gaf commentaar op zijn vertrek uit Turkije: “De ervaringen die ik in Turkije heb opgedaan, zullen me zeker helpen bij mijn toekomstige taken en activiteiten,” verklaarde de 60-jarige Neunkirchener. De tweevoudig Duitse U21-Europees kampioen coach onthulde ook dat er geen aanbod van de Duitse voetbalbond (DFB) was geweest: “Ik heb geen aanbod van de Duitse voetbalbond gekregen met betrekking tot het nationale vrouwenvoetbalteam. Als iemand verantwoordelijk contact met me opneemt, zal ik dit bekendmaken.”

Kuntz kan geen reden voor zijn ontslag vinden

Kuntz benadrukte dat hij openstaat voor alle functies als trainer: “Het maakt vanaf nu geen verschil meer of het gaat om een functie bij een nationaal team of een club. Als het een aanbod is waarvan ik het gevoel heb dat ik me nog verder kan ontwikkelen, hoeft het geen grote taak te zijn. Voor mij is alleen de inhoud van de taak belangrijk.” Op de vraag waarom hij naar zijn mening is ontslagen, antwoordde Kuntz als volgt: “Het bestuur dat me heeft binnengehaald, is veranderd. Na verloop van tijd werd duidelijk dat er geen vertrouwensrelatie was en geen noodzakelijke ondersteuning. Daarom had ik deze ontwikkeling al in stilte verwacht. Het is een slechte ontwikkeling, want we hadden veel punten behaald. Het is moeilijk om een reden te vinden waarom ik als bondscoach van Turkije ben ontslagen. En ze hebben nog steeds geen reden gevonden.”

Kritiek op de Turkse pers en het gebruik van sociale media

De voormalige Besiktas-profvoetballer benadrukte echter dat de invloed van de Turkse media naar zijn mening zeer groot is: “De Turkse pers speelde een zeer grote rol. Hier kun je bijvoorbeeld geen leugen als nieuws publiceren, want daar kun je juridische stappen tegen ondernemen. In Turkije is dat niet het geval. Het is zeer betreurenswaardig dat sommige verzonnen en vrij verzonnen nieuwsberichten werden geaccepteerd. Maar erger dan de pers zijn de sociale media. Je kunt dit niet vergelijken met Duitsland. In andere landen is het in de mensen verankerd om de waarheid in twijfel te trekken en naar bewijzen te zoeken. Maar in Turkije is het moeilijk om zoiets te zien. Door sociale media ontstaat er druk op de spelers en het bestuur.”

De overstap van U21 naar het A-nationale team en de doelen

De Europese kampioen van 1996 onthulde waarom hij zijn positie als bondscoach van het Duitse U21-team verliet na een zeer succesvolle periode: “Waarom heb ik het Duitse U21-team verlaten? Ik wilde zien of ik een A-nationaal team kon leiden. Omdat de druk daar groter is en ik wilde zien hoe ik daarmee kon omgaan. Bovendien spelen emoties als buitenlander een veel grotere rol en daarmee ook de druk van de publieke opinie. De conclusies die ik hieruit heb getrokken, zijn voor mij erg belangrijk. Ze zullen me helpen bij al mijn toekomstige taken. Toen ik hier kwam, had ik het wereldkampioenschap in gedachten, maar we werden uitgeschakeld in de play-offs tegen Portugal. Daarna zijn we gepromoveerd naar Liga B van de Nations League. Het derde doel was om naar Duitsland te gaan. Daar stonden we met tien punten in een goede positie, net als Kroatië.”

Kuntz' inzichten over Turkije

Op de vraag welke fouten hij vandaag de dag niet meer zou herhalen, antwoordde Kuntz tot slot als volgt: “Het is moeilijk te zeggen. Dat is een goede vraag, en ik feliciteer u daarmee. Ten eerste had ik niet gedacht dat de te behalen doelen zouden veranderen met de wisseling van het bestuur. Misschien had ik de Turkse cultuur beter moeten analyseren om beter voorbereid te zijn in deze context.”

You may also like

Laat een reactie achter