Home Nationaal elftal EK Kwalificatie: Wat is de stand in Groep D – Wat heeft Turkije nodig voor de groepswinst?

EK Kwalificatie: Wat is de stand in Groep D – Wat heeft Turkije nodig voor de groepswinst?

door Gökhan

Turkije moet punten pakken in Wales

Op dinsdag (21 november) reist Turkije af naar Cardiff en speelt daar de laatste EK-kwalificatiewedstrijd in Groep D tegen gastheer Wales.

Na het gelijkspel van Wales in Armenië met 1-1 kunnen ze Turkije niet meer inhalen. Toch heeft Wales nog steeds kans op de tweede plaats, vooral omdat ze het directe duel met Kroatië hebben gewonnen. Daarom zal Wales er alles aan doen om te winnen van het Turkse elftal. Een gelijkspel is voldoende voor Turkije voor de groepswinst. Met een overwinning in Cardiff zou Turkije ook de groepswinnaar zijn. Kortom: Turkije moet gewoon punten pakken in Wales.

Turkije moet een nederlaag vermijden

Als ze echter verliezen, is de groepswinst nog steeds in gevaar als Kroatië tegelijkertijd thuis Armenië verslaat. De Kroaten hebben namelijk het onderlinge duel tegen de Turken in hun voordeel (2-0, 0-1). Bij puntverlies van de Kroaten tegen de Armeniërs, of het nu een gelijkspel of een nederlaag is, zou Turkije ook bij een nederlaag tegen Wales groepswinnaar zijn. Omdat ze echter de controle hebben, zouden ze deze kans moeten grijpen en de groepswinst veiligstellen om zich mogelijk in een zo hoog mogelijke lotingpot (waarschijnlijk pot twee) te plaatsen voor de loting van de EK-groepen en zo misschien een klein voordeel te behalen bij de loting.

Het doel van de groeps tegenstanders Kroatië en Wales is ook duidelijk.

Beiden willen hun wedstrijden winnen, terwijl Kroatië hoopt op een nederlaag van Turkije en Wales hoopt op puntverlies van Kroatië. Als Wales niet wint van Turkije en Kroatië ook punten verliest tegen Armenië, kwalificeert Kroatië zich achter Turkije voor het EK 2024, en Wales mist het eindtoernooi komende zomer in Duitsland.

You may also like

Laat een reactie achter