Home Nationaal elftal Na succes in Kroatië: Turkse spelers beoordeeld

Na succes in Kroatië: Turkse spelers beoordeeld

door Gökhan

Beoordeling Turkse spelers

Op donderdag behaalde Turkije een belangrijke 1-0 overwinning op Kroatië als onderdeel van de kwalificatiewedstrijden voor het aankomende Europees kampioenschap volgend jaar, wat de weg naar EURO 2024 wijd openzette. De Turken bezorgden de Kroaten, die voorafgaand aan deze wedstrijd 37 thuiswedstrijden (29W, 8G) ongeslagen waren in de EK-kwalificatie, hun eerste thuisnederlaag. Vooral in de eerste helft toonde Turkije een sterke verbetering op het gebied van tactiek, spel, duelgedrag en inzet.

Individuele Beoordeling van Turkse Spelers

Ugurcan Cakir: De nationale doelman had bijna niets te doen gedurende meer dan 60 minuten. Toen Turkije zich terugtrok om de voorsprong te behouden en op tegenaanvallen loerde, werden er uiteindelijk wat schoten op het doel gelost, maar Cakir maakte geen fouten en speelde een zelfverzekerde wedstrijd. – Beoordeling: 6

Ferdi Kadioglu: De Fenerbahce-professional bevond zich op de rechterflank van de verdediging en speelde een geëngageerde wedstrijd, zowel defensief als offensief. Vooral in de omschakeling legde de 24-jarige grote afstanden af in zowel de voorwaartse als achterwaartse beweging. – Beoordeling: 8

Samet Akaydin: Een degelijke prestatie van de centrale verdediger, die het vertrouwen kreeg van zijn voormalige trainer bij Yukatel Adana Demirspor, Vincenzo Montella, ondanks weinig speeltijd bij Fenerbahce dit seizoen. De 29-jarige betaalde dit vertrouwen terug met veel inzet en stevige defensieve arbeid. – Beoordeling: 8,5

Abdülkerim Bardakci: De speler van Galatasaray bewees dat hij geen ‘glas’ is en voerde veel fysieke duels, zowel op de grond als in de lucht. De verdediger toonde zich meedogenloos en leverde waarschijnlijk zijn beste prestatie tot nu toe in zijn derde interland. – Beoordeling: 8,5

Cenk Özkacar: De Spaanse legionair van Valencia speelde opnieuw als linksback en viel op door een aanzienlijke verbetering, net als de rest van het team. In de eerste helft stond Özkacar nauwelijks iets toe via zijn flank en dook hij in elk schot en elke voorzet. – Beoordeling: 7

Salih Özcan: Een zeer volwassen optreden van de middenvelder van Borussia Dortmund. Özcan straalde veel rust en overzicht uit, was een betrouwbare aanspeelpunt en gaf met een fraaie lange bal achter de vijandelijke verdediging de assist voor het winnende doelpunt. – Beoordeling: 7

Ismail Yüksek: Een grandioze prestatie van Yüksek. De 24-jarige was de enige speler in deze EK-kwalificatie die in één wedstrijd 16 fysieke duels won, pakte twaalf losse ballen en blonk uit met nog eens acht directe onderscheppingen. Hij had ook een nauwkeurigheid van 89 procent in zijn passing en voerde drie sterke en succesvolle dribbels uit. Een enorme inzet, altijd giftig in de duels, Yüksek leek aan zijn tegenstander vastgelijmd en verstoorde consequent het opbouwspel van de tegenstander. Een schitterende prestatie. – Beoordeling: 10

Irfan Can Kahveci: Hij deed zijn best, maar Kahveci bleef gedurende grote delen van de wedstrijd tamelijk onopvallend, vooral in de aanval hadden ze meer verwacht van de linkspoot in goede vorm. Desondanks toonde Kahveci ongekende inzet in de verdediging en hielp hij het team bij het drukzetten. – Beoordeling: 6

Hakan Calhanoglu: De aanvoerder was opnieuw de rustgevende factor in het Turkse spel en bracht stabiliteit in de ploeg door zijn balbeheersing en overzicht in de opbouw. Hij had echter geen geweldige dag in de afwerking en miste enkele schotpogingen. – Beoordeling: 6,5

Kerem Aktürkoglu: Levendig, veel loopvermogen, voortdurend gevaarlijk en met een sterke drang naar het doel. Zo kan Aktürkoglu met name in de eerste 45 minuten van de wedstrijd worden beschreven. Hij was bijna betrokken bij elke aanval en werkte goed samen met zijn medespeler Baris Alper Yilmaz. Bovendien kreeg Aktürkoglu meerdere goede mogelijkheden, maar faalde hij keer op keer op de Kroatische doelman Dominik Livakovic. – Beoordeling: 7,5

Baris Alper Yilmaz: Een prachtige loopactie en lob van Yilmaz leidde tot het winnende doelpunt van Turkije. Hij maakte het de Kroaten bijzonder moeilijk met zijn enorme snelheid. Bijna niet te stoppen en een voortdurende bedreiging voor het Kroatische doel. De verdediging van de tegenstander kreeg de snelle Yilmaz nooit echt onder controle. Een geweldige prestatie van de 23-jarige aanvaller uit Rize. – Beoordeling: 8

Yunus Akgün: Akgün speelde ook onder bondscoach Montella bij Adana en maakte daar zijn doorbraak onder de Italiaan. Montella gelooft in de kwaliteiten van Akgün, met name zijn dribbels, voorzetten en aanvallende impulsen. De Leicester City-prof kon bijna voor de beslissing zorgen, maar slaagde er daarna niet in zijn sterke punten te benutten in het iets defensievere spel van de Turken. – Beoordeling: 7

Bertug Özgür Yildirim: De legionair van Stade Rennes uit Frankrijk werd een kwartier voor tijd ingebracht toen Turkije nauwelijks nog actief was in de aanval. Yildirim probeerde met veel inzet de defensieve inspanningen van het Turkse team te ondersteunen om het resultaat te verdedigen. – Beoordeling: 7

Kenan Yildiz: Het 18-jarige aanvallende talent van Juventus Turijn maakte zijn debuut in het Turkse nationale team en was verheugd over zijn eerste interland. Omdat hij pas in de 86e minuut inviel, kan er geen beoordeling worden gegeven.

Kaan Ayhan: Ook hij werd pas in de 86e minuut ingebracht om de verdediging verder te versterken. Vanwege de korte speeltijd kan er geen beoordeling worden gegeven.