Home Nationaal elftal EK 2024 kwalificatie: Cruciale week voor het Turks elftal

EK 2024 kwalificatie: Cruciale week voor het Turks elftal

door Gökhan

Turkije ek 2024

Deze week wordt cruciaal voor het nationale voetbalteam van Turkije op hun mogelijke weg naar het Europees kampioenschap 2024 in Duitsland. Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel in de EK-kwalificatiegroep D heeft het Turkse elftal een grote voorsprong verspeeld om zich in een uitstekende positie te bevinden voor de laatste kwalificatiewedstrijden. Het gelijkspel kostte ook Stefan Kuntz zijn baan als bondscoach (zoals eerder gemeld). De 60-jarige Duitser werd vervangen door de Italiaanse trainer Vincenzo Montella, die eerder actief was in de Trendyol Süper Lig bij Yukatel Adana Demirspor.

Geen gemakkelijke taak voor Turkije in Kroatië

Turkije bereidt zich nu onder leiding van Montella voor op de overgebleven en beslissende drie EK-kwalificatiewedstrijden. Op dit moment staat Turkije met tien punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats in groep D. Op 12 oktober speelt het land uit tegen Kroatië. De Kroaten leiden groep D, maar hebben evenveel punten als het Turkse team, hoewel ze één wedstrijd minder hebben gespeeld. Armenië en Wales staan met zeven punten achter Turkije in de coulissen. Bij een nederlaag van Turkije in Kroatië kunnen deze teams qua punten gelijk komen met Turkije. Elke punt die Turkije op dit moment in Kroatië haalt, is dus van onschatbare waarde. Desalniettemin worden de Kroaten als favoriet beschouwd en hebben ze het eerste duel in Bursa al met 2-0 gewonnen.

Armenië en Wales plotseling weer in de race voor het EK

Als het Turkse team in Kroatië verliest en de concurrentie punten pakt, wordt het nog spannender in de overige twee wedstrijden tegen Letland (15 oktober) en Wales (21 november). Turkije heeft traditioneel moeite met Letland, maar speelt wel thuis. Tegen Wales moeten de Turken echter uit spelen. De kans is niet gering dat het voor Turkije, als ze mogelijk verliezen in Kroatië, tot de laatste groepswedstrijd in Wales onbedoeld spannend blijft en er een echte “finale” dreigt. Door het gelijkspel tegen Armenië zijn de kaarten in de groep opnieuw geschud en is de eerder vrijwel “achtervolgde” concurrentie plotseling weer volop betrokken bij de kwalificatie. De eerste twee teams in elke EK-kwalificatiegroep plaatsen zich voor het EK 2024 van volgend jaar.

Huidige stand in groep D:

You may also like

Laat een reactie achter