Home Nationaal elftal Einde aan het Kuntz-tijdperk? – TFF ontslaat de Turkse nationale trainer

Einde aan het Kuntz-tijdperk? – TFF ontslaat de Turkse nationale trainer

door Gökhan

Stefan Kuntz Turkije

Volgens het persbureau “DHA” heeft de Turkse voetbalbond (TFF) Stefan Kuntz ontslagen als bondscoach van Turkije. Het ontslag zou uiterlijk dinsdag na de geplande bestuursvergadering officieel worden aangekondigd aan het publiek. Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel in de EK-kwalificatiewedstrijd en de pijnlijke 2-4 nederlaag in een oefenwedstrijd tegen Japan waren er opnieuw geluiden opgedoken die een scheiding van de 60-jarige trainer uit Neunkirchen eisten. Toen TFF-voorzitter Mehmet Büyükeksi ook de opmerkingen en kritiek van Kuntz op de spelers bekritiseerde met de woorden: “Daarmee heeft hij zichzelf in de voet geschoten”, kregen de speculaties over het vertrek van de tweevoudig Duitse U21-Europees kampioen-trainer meer brandstof.

EK-kwalificatie bereikt beslissende fase

Andere Turkse mediakanalen zoals “TRT Spor” of “NTV Spor” melden nu ook het ontslag van Kuntz als bondscoach van Turkije. Onder leiding van de Duitser boekte Turkije in 20 internationale wedstrijden twaalf overwinningen, drie gelijke spelen en vijf nederlagen. In de EK-kwalificatie staat het nationale team momenteel op de tweede plaats in groep D met tien punten uit vijf wedstrijden, achter Kroatië, waar het Turkse elftal op 12 oktober op bezoek zal gaan, met nog drie resterende kwalificatiewedstrijden voor EURO 2024 in Duitsland. De top twee teams in de groep zullen deelnemen aan het Europees kampioenschap volgend jaar. Kuntz’ contract liep nog tot de zomer van 2024.

Wie gaat Kuntz opvolgen?

Op dit moment wordt Abdullah Avci, de voormalige bondscoach van Turkije die onlangs bij Trabzonspor actief was en in maart 2023 werd ontslagen na het winnen van het Turkse kampioenschap in 2022, beschouwd als de favoriet voor de opvolging. De 60-jarige was, zoals eerder vermeld, al eens bondscoach van Turkije tussen 2011 en 2013, maar behaalde destijds een teleurstellend gemiddelde van 1,22 punten per wedstrijd in 18 wedstrijden en werd onder veel kritiek ontslagen. Naast Avci wordt de Italiaan Vincenzo Montella genoemd als de tweede veelbelovende kandidaat voor de (verondersteld) openstaande positie van bondscoach van Turkije. De 49-jarige voetbalcoach uit Pomigliano d’Arco heeft zijn contract bij Yukatel Adana Demirspor niet verlengd na goede prestaties en is momenteel ook zonder club.

Dit geldt ook voor Fatih Terim, wiens naam traditioneel wordt genoemd in de Turkse media wanneer de positie van bondscoach van Turkije opnieuw moet worden ingevuld. Naast Terim worden ook de voormalige Duitse wereldkampioen-trainer Joachim Löw en de voormalige kampioenstrainer van Besiktas, Sergen Yalcin, genoemd als mogelijke opties. Deze namen hebben echter geen prioriteit bij de bond, die zich voornamelijk richt op Avci en Montella. Terim, Löw en Yalcin worden daarentegen voornamelijk genoemd in de media omdat het trio momenteel zonder club is. Naar verluidt zou assistent-coach Kenan Kocak de ploeg in oktober kunnen leiden tijdens de wedstrijden tegen Kroatië (12 oktober) en Letland (15 oktober).

You may also like

Laat een reactie achter