Home SüperligGalatasaray Galatasaray Champions League: Kan Galatasaray nog doorgaan? – Mogelijke scenario’s

Galatasaray Champions League: Kan Galatasaray nog doorgaan? – Mogelijke scenario’s

door Gökhan

FC Kopenhagen - Galatasaray

Over precies één week is het zover. Galatasaray speelt op dinsdag 12 december om 21:00 uur een echte “finale” in Groep A van de UEFA Champions League in Denemarken tegen FC Kopenhagen in het Parken Stadion, waar de Geel-Roden ooit de UEFA Cup wonnen (2000).

Beide teams hebben na vijf wedstrijden vijf punten verzameld en willen koste wat kost als tweede in de groep doorgaan naar de achtste finales van de “Koningsklasse”. Eerder hoopt Galatasaray op vrijdag 8 december tijdens de thuiswedstrijd tegen Yukatel Adana Demirspor (momenteel zonder trainer) op een geslaagde generale repetitie in de competitie voor het belangrijke Europese duel in Scandinavië.

Galatasaray kan een financiële boost verwachten

Ook financieel zou deze overwinning een uiterst positief effect hebben op de clubkassen van de clubs, want bij het bereiken van de laatste 16 teams ontvangt men een succesbonus van 9,6 miljoen euro. Bij een overwinning in de laatste groepswedstrijd komt daar nog eens 2,8 miljoen euro bij (930.000 euro bij een gelijkspel), wat in totaal in het beste geval inkomsten van 12,4 miljoen euro zou betekenen. Als Galatasaray de wedstrijd in Kopenhagen wint, zullen de UEFA-inkomsten van de “Leeuwen” dit seizoen 43,6 miljoen euro bedragen. De tegenwaarde van dit bedrag bij de huidige wisselkoers is ongeveer 1,26 miljard TL.

Mogelijke scenario's

Er zijn echter meerdere scenario’s mogelijk. “Gala” kan tweede worden in de groep en zijn weg in de Champions League vervolgen. Als derde is tenminste behoud in de UEFA Europa League gegarandeerd. Maar er bestaat ook het gevaar dat Galatasaray als laatste in de groepsfase op de laatste speeldag volledig uit de Europese competitie wordt uitgeschakeld. Als Galatasaray wint in Kopenhagen, gaat de Turkse kampioen zeker door naar de achtste finales. Behalve een overwinning helpt geen enkel resultaat Galatasaray om door te gaan.

Bij een gelijkspel tegen Kopenhagen en puntverlies van Manchester United tegen FC Bayern München in het parallelspel gaat Kopenhagen na een gelijkwaardige directe vergelijking met Galatasaray, maar met een beter doelsaldo, als tweede door. Galatasaray zou in dat geval doorgaan in de Europa League. Dit zou ook het geval zijn als Galatasaray verliest en Manchester United niet van Bayern München wint, omdat bij gelijke stand tussen de Turken en de Engelsen “Cimbom” het directe onderlinge resultaat aan zijn zijde heeft. Als Galatasaray echter verliest in Kopenhagen of gelijkspeelt en Manchester United verslaat FC Bayern, wordt Galatasaray als laatste in de groep uitgeschakeld, terwijl United als tweede doorgaat naar de achtste finales en Kopenhagen als derde doorgaat in de Europa League.

You may also like

Laat een reactie achter