Home Europa Europese Super League: Wat zeggen Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas?

Europese Super League: Wat zeggen Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas?

door Gökhan

Europese Super League

Het Europese Hof van Justitie (EuGH) heeft met zijn uitspraak de weg vrijgemaakt voor de oprichting van de European Super League. UEFA-president Aleksander Ceferin reageerde enigszins berustend op de uitspraak, maar benadrukte ook dat de diepgewortelde voetbalwaarden in Europa onaantastbaar zijn:

We zullen niet proberen de Europese Super League te stoppen, ze kunnen doen wat ze willen. Ik hoop dat ze hun geweldige toernooi zo snel mogelijk beginnen. Ik hoop dat ze weten wat ze doen, maar daar ben ik niet zo zeker van. Voetbal is niet te koop, dat hebben we al vaak bewezen.

Europese teams nemen stelling, ook in Turkije

In dit verband toonden veel Europese clubs hun solidariteit met de UEFA en wezen de Super League af. Tot nu toe hebben onder andere FC Bayern München, Borussia Dortmund, Manchester City, Manchester United, FC Chelsea, Paris Saint-Germain, AS Monaco, Inter Milan, AS Roma, Atletico Madrid, FC Sevilla, FC Villarreal, FC Valencia, Real Sociedad San Sebastian, Celtic Glasgow en Feyenoord Rotterdam officiële verklaringen afgelegd. Maar ook uit Turkije uitten clubs als RAMS Basaksehir en EMS Yapi Sivasspor hun kritiek. Hierbij voegden zich ook de drie grote Istanbulse clubs Besiktas, Fenerbahce en Galatasaray.

De verklaring van Besiktas

“Besiktas JK neemt kennis van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in zaak C-333/21 (European Super League) van vandaag. We ondersteunen duidelijk het Europese sportmodel en wijzen andere competities dan die georganiseerd door bonden en competities af. Lokale competities vormen het hart van de passie van voetbalfans en dragen onschatbaar bij aan lokale gemeenschappen en solidariteit langs de voetbalpiramide. We blijven toegewijd aan de deelname aan UEFA-competities en aan een positieve samenwerking met andere clubs via de UEFA en de European Club Association om het Europese voetbal verder te ontwikkelen.”

De verklaring van Fenerbahce

“Wij als club willen dat iedereen weet dat we onze langdurige partnerschap en samenwerking met de UEFA en de FIFA zullen voortzetten om de waarden te behouden die aan het Europese sportmodel ten grondslag liggen. We willen ook ons sterke engagement bevestigen voor de rol die de European Club Association samen met de UEFA speelt om miljoenen fans over de hele wereld opwinding en vreugde te brengen door de UEFA-clubcompetities. Fenerbahce SK staat niet achter elk soort afzonderlijk toernooi dat een grote bedreiging vormt voor nationale competities, het recht op gelijke concurrentie voor alle betrokkenen en vooral voor het culturele erfgoed dat voetbal voor iedereen zo mooi maakt.”

Het clubstatement van Galatasaray

“Als Galatasaray SK bevestigen we onze opvatting dat de toekomstige welvaart van het Europese voetbal alleen kan worden veiliggesteld als de clubs nauw samenwerken met de UEFA en de FIFA via de European Club Association. Dit zal, gezien de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de zaak European Super League, die het project van de zogenaamde Super League op geen enkele manier ondersteunt, onze belangrijkste focus zijn. Galatasaray SK speelt een belangrijke rol binnen de European Club Association, en als club zijn we vastbesloten samen te werken met onze andere Europese clubs via de ECA om de waarden te beschermen die het Europese voetbal definiëren.”

You may also like

Laat een reactie achter