Home Nationaal elftal EK 2024 Turkije: Het is gelukt! Turkije verslaat Letland en kwalificeert zich voor EURO 2024

door Gökhan

Turkije gaat naar Duitsland in 2024

Het is gelukt. Turkije heeft zich voor de zesde keer gekwalificeerd voor een Europees voetbalkampioenschap. Het team onder leiding van bondscoach Vincenzo Montella verzekerde zich met een 4-0 overwinning thuis in Konya tegen Letland voortijdig van deelname, en kan zich nu verheugen op EURO 2024 in Duitsland. De laatste groepswedstrijd tegen Wales (21 november) is nu slechts een formaliteit en interessant met het oog op de groepswinst. Omdat Turkije in de driehoeksvergelijking met Wales en Kroatië de leiding heeft, zijn de Rood-Witten niet meer te verdringen van een van de eerste twee plaatsen voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd.

Bekijk de wedstrijdsamenvatting

Letland "parkeert de bus" - VAR annuleert Turks doelpunt

Turkije had aanvankelijk opnieuw moeite met de altijd lastige Letse tegenstanders. De Letten parkeerden zoals verwacht de “bus” voor hun eigen doel en loerden met hun fysieke spel op tegenstoten. De Balten lieten de Turken de bal, maar die wisten lange tijd niet wat ze ermee aan moesten om de compacte verdediging van de gasten te doorbreken. In de 21e minuut werd er een lange bal gespeeld naar Baris Alper Yilmaz, die de bal prachtig volley in het strafschopgebied naar Hakan Calhanoglu doorspeelde. De Inter Milan-professioneel schoot over de bal heen en gleed vervolgens uit. Maar Yunus Akgün kwam vanuit de tweede lijn en wist het vermeende 1-0 doelpunt voor Turkije te maken. Maar na een extreem lange VAR-controle werd vastgesteld dat Calhanoglu buitenspel stond. Het ging echter slechts om centimeters, met de zijwaartse blik en de getrokken buitenspellijn die op zijn best de punt van de voet van Calhanoglu in buitenspel toonden. Maar het doelpunt telde niet.

De gastheren drukken, maar kunnen geen voordeel halen uit hun superioriteit

In de 25e minuut kreeg de Letse verdediging een voorzet vanaf de flank niet goed weg, waardoor de bal bij Akgün terechtkwam, die echter vanuit een zeer kansrijke positie ruim over schoot en een grote kans liet liggen. Kort daarna probeerde Salih Özcan (26.) van afstand, maar doelman Roberts Ozols had de bal veilig. Kerem Aktürkoglu (34.) probeerde het even later vanaf de linkerkant van het strafschopgebied, maar zijn schot vloog over de lat en ging naast. In de 36e minuut gaf Calhanoglu een mooie hoekschop met veel effect. De opkomende Abdülkerim Bardakci raakte echter met zijn krachtige kopbal alleen de rechterkruising. Kort voor de rust zette Aktürkoglu met een mooie actie in het strafschopgebied door en schoot hard, maar Ozols was attent en pareerde de inzet tot een hoekschop. Het ging met een doelpuntloze stand de rust in.

Akgün brengt Turkije met een droomdoelpunt op winnaarspad

Turkije werd in de tweede helft meteen uitgedaagd, want vanuit Cardiff kwam het nieuws dat Wales verrassend met 1-0 voor stond tegen Kroatië. De steun van de Kroaten was dus voorlopig van de baan en de Turken moesten hun lot in eigen hand nemen. Maar het duurde opnieuw een behoorlijke tijd voordat de eerste noemenswaardige kans op het scorebord kwam. Maar toen was het raak in het Letse doel. Na een voorzet vanaf de linkerkant van Cenk Özkacar sprong Akgün (58.) kort in het zestienmetergebied op en nam de bal in de lucht met een prachtig volley, om een sensationeel doelpunt te maken voor Turkije en de stand op 1-0 te brengen. Een schot als een streep. Geweldig.

Maar met de voorsprong werden de Letten offensiever en begonnen ze plotseling flink druk uit te oefenen. Na een hoekschop van Roberts Savalnieks kreeg spits Roberts Uldrikis (62.) een gevaarlijke kopbal, die Salih Özcan maar net van de lijn kon krabben. Slechts enkele minuten later kreeg Uldrikis (67.) opnieuw een grote kans, maar Cakir pareerde de lob van de aanvaller met een sterke reflex op het juiste moment en hield zijn doel schoon. Aan de andere kant legde invaller Cenk Tosun met zijn hoofd af op Calhanoglu (76.). De aanvoerder schoot meteen, maar zette de bal naast het doel.

Letland zet druk en raakt de lat - Tosun en Sari beslissen het spel als invallers

Direct daarna gaf Savalnieks opnieuw voor op Uldrikis, die met een harde kopbal de lat raakte. Toen kwam eindelijk de verlossing voor Turkije. Samet Akaydin gaf een mooie voorzet vanaf de rechterkant. Tosun (83.) stond op de juiste plek en kopte de bal geweldig in het doel, waarmee hij de score op 2-0 bracht. Op dat moment barstte de knoop definitief bij de thuisploeg. Kort daarna maakte Turkije een snelle tegenaanval via Yusuf Sari, die perfect doorspeelde naar Aktürkoglu (87.). De Galatasaray-professioneel speelde de bal onder Ozols door en breidde de voorsprong uit naar 3-0. Sari miste in de 90e minuut nog een goede kans na een andere snelle tegenaanval, voordat Ismail Yüksek in blessuretijd de bal veroverde, op het doel af stormde en vervolgens onbaatzuchtig naar links speelde naar Tosun (90+2), die op zijn beurt kalm de stand op 4-0 bracht. Hiermee kwalificeert Turkije zich voor de derde keer op rij voor het Europees kampioenschap, na 2016 en 2020.

Opstellingen

Turkije: Cakir – Kadioglu (46. Celik), Akaydin, Bardakci, Özkacar – Yüksek, Özcan (68. Kutlu), Calhanoglu (86. Ayhan) – Akgün (75. Sari), Aktürkoglu, Yilmaz (75. Tosun)

Letland: Ozols – Savalnieks, Jaunzems (86. D. Ikaunieks), Tobers, Dubra, Ciganiks – Balodis, Daskevics (59. Krollis), Saveljevs (46. Emsis), J. Ikaunieks – Uldrikis (75. Regza)

Doelpunten: 1-0 Akgün (58.), 2-0 Tosun (83.), 3-0 Aktürkoglu (87.), 4-0 Tosun (90+2)

Gele kaarten: Özcan, Aktürkoglu, Bardakci, Kahveci (Turkije) – Emsis, Ozols, Daskevics, Tobers (Letland)