Home Nationaal elftal Droomdebuut voor Montella: Turkije op koers voor het EK na 1-0 overwinning op Kroatië

door Gökhan

Kroatie 0 - 1 Turkije

In de zesde wedstrijd van de EK-kwalificatie in groep D reisde Turkije naar Kroatië. In het gloednieuwe Opus Arena-stadion in Osijek vierde de “Milli Takim” een 1-0 overwinning, waarmee ze niet alleen de nieuwe nationale coach Vincenzo Montella een droomstart bezorgden, maar ook de eerste plaats in de groep overnamen en duidelijk op koers lagen voor het EK. Turkije begon met veel inzet, toonde goed druk zetten en agressief duelgedrag. Al in de eerste 15 minuten creëerde de ploeg van de Bosporus drie uitstekende kansen. In de tweede minuut wist de beweeglijke Baris Alper Yilmaz na een combinatie met Kerem Aktürkoglu zich door te zetten aan de linkerkant van het strafschopgebied en schoot de bal met de binnenkant van zijn voet naar de verre hoek. De Kroatische doelman Dominik Livakovic moest zich strekken om de bal tot een hoekschop te verwerken. In de negende minuut kwam Yilmaz over de rechtervleugel en legde de bal breed op Aktürkoglu, die met een krachtig schot op doel Livakovic tot nog een redding dwong en een volgende hoekschop opleverde.

Prachtige treffer van Yilmaz zet Turkije op voorsprong

In de 13e minuut resulteerde de lange uittrap van de Turkse doelman Ugurcan Cakir in een directe kans voor Aktürkoglu, die echter opnieuw werd gestopt door Livakovic. Opnieuw was er een hoekschop voor de Turken. In de 21e minuut bracht Luka Modric met een briljante pass de bal in het strafschopgebied naar Mateo Kovacic, maar die kon de bal niet goed controleren. Cakir snelde uit zijn doel en pakte de bal veilig om een gevaarlijke situatie te voorkomen. In de 30e minuut was het dan zover. Turkije probeerde het opnieuw met een lange bal achter de Kroatische verdediging door Salih Özcan. Yilmaz startte met een krachtige sprint en lobde Livakovic, die uit zijn doel rende, om op prachtige wijze de 1-0 voorsprong voor Turkije te scoren. Dit was tevens de eerste interlandgoal voor de 23-jarige profvoetballer uit Rize. Het duurde tot de derde en laatste minuut van de blessuretijd voordat de Kroaten hun eerste succesvolle doelpoging ondernamen met een schot van Petar Musa. Na deze energieke en op momenten zeer sterke eerste helft hoopten de Turkse voetbalfans natuurlijk dat het na de rust op dezelfde manier zou doorgaan.

Goede start in de tweede helft, gevolgd door een verschuiving naar defensief en countertactiek

Ook aan het begin van de tweede helft kreeg Turkije nog meer kansen. Na een counter geleid door kapitein Hakan Calhanoglu had Aktürkoglu op de linkerkant van het strafschopgebied een veelbelovende schotpositie, maar koos ervoor om de bal breed te leggen op Yilmaz. De Kroatische verdediging kreeg echter een voet tussen de bal en neutraliseerde de gevaarlijke situatie. Slechts enkele ogenblikken later veroverde Aktürkoglu de bal aan de linkerkant, dribbelde meteen naar de achterlijn en legde terug op Yilmaz, die vanaf de penalty stip vol uithaalde. De bal vloog echter over de lat en ging uit. In de 62e minuut gaf Aktürkoglu een voorzet vanaf de linkerkant van het zestienmetergebied op de tweede paal, waar Irfan Can Kahveci volledig vrij was om een kopbal te proberen. Deze was echter te zwak en Livakovic had er geen problemen mee. Vervolgens trok Turkije zich steeds verder terug en liet het de Kroaten de bal, wat resulteerde in gevaarlijkere kansen voor de Kroaten naarmate de wedstrijd vorderde. In de 66e minuut haalde Abdülkerim Bardakci een schot van Marcelo Brozovic van de lijn.

Spannende momenten en ophef in de slotfase

Ook in de 79e minuut moesten Samet Akaydin en Ferdi Kadioglu in extremis op de doellijn redden toen Lovro Majer Cakir omspeelde en de bal op een leeg doel schoot. De scheidsrechter gaf echter buitenspel aan, wat nauwelijks te zien was. Kort daarna (82e minuut) kreeg Dion Beljo van Augsburg van dichtbij een schotkans in de zestien, maar tot opluchting van de Turken schoot hij recht op Cakir. Aan de andere kant miste de ingevallen Yunus Akgün (84e minuut) het doel net na een snelle counter. Vervolgens was er het grootste ophefmoment van de tweede helft. Na een hoekschop ketste de bal tijdens het wegkoppen door Samet Akaydin van zeer dichtbij tegen de schouder van Calhanoglu. Scheidsrechter Anthony Taylor wees naar de stip en gaf een strafschop. Maar na een VAR-opmerking bekeek de Engelse scheidsrechter de positie nogmaals en annuleerde terecht de strafschop.

Ticket voor deelname aan het EK 2024 binnen handbereik

De laatste kans was uiteindelijk voor Modric (90+6) met een afstandsschot, maar Cakir had de bal veilig. Toen was het voorbij en Turkije verzekerde zich van drie belangrijke punten in de EK-race. Voor slechts de tweede keer in twaalf ontmoetingen versloeg Turkije Kroatië. Dankzij deze overwinning nam Turkije met 13 punten