Home SüperligFenerbahce Fenerbahce-voorzitter Ali Koc heeft onthuld: Istanbulse rivaal heeft de prijs van Szymanski omhoog gedreven

Fenerbahce-voorzitter Ali Koc heeft onthuld: Istanbulse rivaal heeft de prijs van Szymanski omhoog gedreven

door Gökhan

Ali Koc doet bijzondere uitspraken

Fenerbahce-president Ali Koc was te gast in een interview met “Sözcü TV” en sprak uitgebreid over de transferperiode, het bankenconsortium, scheidsrechtersfouten en individuele spelerstransfers, en onthulde hoe een rivaal de club uit Kadiköy het leven op de transfermarkt moeilijk heeft gemaakt. Hier zijn de belangrijkste uitspraken van Koc in een samenvatting.

Transferperiode

“We hebben een succesvolle transferperiode gehad, niet alleen bij het kopen, maar ook bij het verkopen. Misschien hadden we de meest succesvolle verkopen in de geschiedenis van de Süper Lig. Een van de redenen waarom we een succesvolle transferperiode hebben gehad, is dat we de transfers vroeg hebben afgerond. Zowel in vergelijking met onze concurrenten als in vergelijking met het verleden. Drie mensen zijn verantwoordelijk voor dit succes: Selahattin Baki, Mario Branco en Okan Özkan.”

Dusan Tadic, Edin Dzeko

“Met Dusan Tadic was nooit rekening gehouden. We waren onderweg naar een wedstrijd in Rusland, en op een dag kwam Mario en zei dat Tadic beschikbaar was. Ik heb zelfs tegen Mario gezegd dat je weet hoe gevoelig ik reageer op leeftijd. Ik zei: ‘We hebben Dzeko gekocht, we willen geen andere oude speler kopen.’ Hij zei: ‘We kopen niet alleen een speler, we kopen karakter.’ Hij heeft me overtuigd.”

Sebastian Szymanski

“De moeilijkste transfer was Sebastian Szymanski. De prijs bleef maar stijgen. Een andere concurrent speelde hard om de transfer in zijn voordeel te laten verlopen. Toen hoorden we dat een van onze concurrenten de speler stiekem naar Istanbul bracht terwijl hij op vakantie was, hem naar de faciliteit bracht en de speler vervolgens weer met vakantie ging. Het duurde lang, de Russen onderhandelden hard, en omdat er nog een derde concurrentiefactor was, kwam hij misschien voor 1,5-2,0 miljoen meer naar ons toe. En daar ben ik blij om.”

Fred

“Toen het om Fred ging, kreeg ik een oproep uit Engeland: ‘Als je Fred wilt, kom dan meteen.’ Ons transfercomité vertrok zonder zelfs maar een koffer te pakken en regelde de zaak in Londen. We hebben 14 voetballers gekocht, elf van hen zijn internationals. We hebben ervaren en jonge spelers gekocht. Onze gemiddelde leeftijd is dit jaar gestegen naar 27,8 jaar. Toen we aankwamen, waren we boven de 30 jaar en het derde oudste team in Europa.”

Jayden Oosterwolde

“De coach geloofde ook in Jayden Oosterwolde. We werden bekritiseerd omdat we hem hadden gekocht. ‘Je zult zien, je zult veel geld verdienen met deze jongen,’ zei hij toen hij vertrok.”

Rade Krunic

“En dan is er nog Rade Krunic, die we absoluut wilden hebben maar niet konden krijgen, vooral de coach wilde hem echt. Krunic stond nooit op onze lijst, maar ons werd verteld dat hij wilde vertrekken, op zoek was naar een nieuw avontuur. We namen contact op met de club. De club was het er niet mee eens, de coach wilde hem helemaal niet. Hij is geen superster, maar hij doet wel consistent wat hij moet doen.”

Ryan Kent, Rodrigo Becao

“We hebben Ryan Kent in februari aangetrokken. Rodrigo Becao volgen we al een jaar, vorig jaar konden we hem niet kopen. Elke transfer heeft zijn eigen verhaal. Behalve Tadic stonden ze allemaal op onze lijst en waren we in hen geïnteresseerd. Ryan Kent kreeg niet veel speeltijd. Je zult zien dat ze over Ryan Kent zullen zeggen: ‘Goed gedaan, ze hebben deze goede speler gekocht.’

Dominik Livakovic

“Dominik Livakovic is bijvoorbeeld 27 jaar oud. Toen hij 24 was, ben ik naar Duitsland gereisd voor gesprekken, maar er waren cijfers waarover we niet eens konden onderhandelen. Livakovic is een andere doelman, zeer toegewijd, altijd kalm.”

Michy Batshuayi, Alexander Djiku, Umut Nayir

“Michy Batshuayi kreeg op het laatste moment een aanbieding uit de Premier League. Hij wilde echt weg, maar we zijn erg blij dat hij is gebleven. Over Djiku hoeft niet veel gezegd te worden. Ook niet over het type speler dat Fred is. Hoe bereidwillig hij is, hoeveel hij houdt van wat hij doet. Ik hoop dat geen van hen pech zal hebben. We hadden een Turkse aanvaller nodig, en dat hebben we bereikt met de aanwerving van Umut Nayir.”

Cengiz Ünder

“Er wordt gezegd dat we veel geld hebben betaald voor Cengiz Ünder. Ik denk dat Cengiz Ünder een zeer goede bijdrage aan ons zal leveren, hij heeft een ongelukkige blessure gehad.”

Emre Mor, Irfan Can Kahveci, Mert Hakan Yandas

“Ik denk dat Emre Mor hier ook veel zal bereiken. Irfan Can Kahveci begrijpt nu beter waarom we hem wilden overnemen, omdat hij zijn potentieel nog lang niet heeft benut. Mert Hakan is onze generaal. Of hij nu speelt of niet, hij levert een grote bijdrage op en naast het veld.”

Irfan Can Egribayat, Miha Zajc, Joshua King

“Irfan Can Egribayat kwam toen we hem het meest nodig hadden en hij heeft meteen geleverd. Hij is een briljante jongen. Miha Zajc keerde terug, onze coach wilde hem absoluut hebben. Joshua King is in het laatste jaar van zijn contract, en ook voor hem waren er veel geïnteresseerden. We hebben geen fysieke, snelle vleugelspeler, daarom wilde de coach hem behouden.”

Ismail Yüksek

“Wat betreft Ismail Yüksek kan ik het volgende vertellen: ‘Ismail Yüksek is een buitengewoon potentieel, ik wou dat ze hem op jonge leeftijd beter hadden leren voetballen, hij zal een grote bijdrage leveren aan Fenerbahce,’ zei Jesus toen hij ons verliet, en nu zien we het langzaam gebeuren.”

Miguel Crespo

“Miguel Crespo wilde vertrekken, maar nu hebben we zijn contract verlengd. Hij is ook een geweldige jongen. We hebben een goede groep spelers bij elkaar.”

Koc erkent fouten

“Een van mijn fouten is bijvoorbeeld dat ik me niet te veel richt op de Balkan-voetballers. We zeggen dat Dzeko en Tadic 35-37 jaar oud zijn, maar ze presteren op het niveau van jonge voetballers kunnen.”

“Dit jaar heb ik een heel ander team”

“Fenerbahce streeft altijd naar de top. Ik praat niet graag in overdreven superlatieven, maar dit jaar heeft een andere charme. Een van de dingen die ik het meest waardeer aan Ismail Kartal is dat hij bescheiden en eerlijk is en dat hij heel goed met de spelers communiceert. Hij kan heel goed met de spelers omgaan. Als een speler niet in de selectie staat, legt hij altijd aan het team uit waarom dat zo is. Gelukkig hebben we 14 van de 14 wedstrijden gewonnen. Maar ik heb ook gezien dat we goed zijn begonnen en dan in moeilijkheden zijn gekomen. Wat me gelukkiger maakt dan de resultaten, is de strijdlust, het systeem, de teamgeest, de eenheid en de wil om te winnen.”

Scheidsrechtersfouten

“De afgelopen 7 speeldagen hebben we zeer vreemde situaties gehad, bijna elke wedstrijd hebben we scheidsrechtersfouten gezien die van invloed waren op de uitslag. Sommige van onze buitenlandse spelers, vooral de ervaren spelers, zijn verbaasd. Toch hebben onze coach en spelers zich nooit beziggehouden met wat er buiten het veld gebeurt, we zullen voor ze zorgen. In de afgelopen drie seizoenen stond Fenerbahce ver voor op de concurrentie wat betreft het aantal overwinningen, gescoorde doelpunten en ontvangen doelpunten, en toch is er geen kampioenschap. Dat is wat het meest pijn doet. Dit is het beste bewijs van de systematische obstructie van Fenerbahce in de afgelopen drie seizoenen.”

Verplichtingen jegens de banken

“Dit jaar is moeilijk. Vijftig procent van onze inkomsten gaat naar het bankenconsortium. We hebben hen gezegd dat dit niet juist is, en ze zeiden: ‘Jullie verzetten je tegen de staat.’ In het eerste jaar deden we niet mee, toen zeiden andere clubvoorzitters hetzelfde als wij. We moesten dit geld aannemen, moge God ons land zegenen. We zijn nu op het punt gekomen dat we het kapitaal en de rente moeten betalen. In vijf jaar hebben we één miljard TL (ongeveer 34,5 miljoen euro) aan belastingen betaald, en ik ben er zeker van dat hetzelfde geldt voor andere grote clubs. Dus het is niet zo dat de clubs niet betalen.”

You may also like

Laat een reactie achter