Home SüperligFenerbahce Conference League: Fenerbahce verslaat Trnava met 2-1

Conference League: Fenerbahce verslaat Trnava met 2-1

door Gökhan

Spartak Trnava 1 - 2 Fenerbahce

Fenerbahce blijft op het pad van succes en heeft ook de 15e officiële wedstrijd van het seizoen 2023/24 gewonnen. De club uit Istanbul behaalde een 2-1 uitoverwinning in Slowakije tegen Spartak Trnava en nam daarmee de leiding in Groep H over met zes punten.

“Fener”-coach Ismail Kartal had opnieuw flink geroteerd, wat aanvankelijk negatieve gevolgen had tegen de defensieve tegenstander. Ryan Kent (9.) dribbelde richting het doel na het veroveren van de bal. Ondanks een numeriek overwicht van vier tegen twee besloot de Engelsman een schot te wagen, wat echter mislukte. In de 33e minuut voerde Fenerbahce een snelle aanval uit. Aan de linkerkant kreeg Joshua King de bal in het strafschopgebied, maar in plaats van direct met zijn binnenkant naar de verre hoek te schieten, probeerde de Noor zijn tegenstander te passeren, maar King verloor de bal. De eerste helft eindigde na een kansarme 45 minuten zonder doelpunten.

King zet Fenerbahce op winst

Aan het begin van de tweede helft maakte Kent een mooie solo, maar werd onderweg neergehaald tijdens zijn dribbel. Miha Zajc (52.) nam de veelbelovende vrije trap en krulde de bal gevaarlijk richting het doel van de gastheren. Trnava-doelman Dominik Takac strekte zich uit en kon de bal net tot een hoekschop verwerken. Aan de andere kant toonde Irfan Can Egribayat een sterke redding bij de harde schot van Kristian Kostrna (55.). In de 70e minuut was het eindelijk zover voor de gasten, die lange tijd tevergeefs hadden aangedrongen. Na een mooie combinatie met Kent schoot King centraal voor het strafschopgebied met een geplaatst, laag schot naar de rechter benedenhoek en maakte de 1-0 voor Fenerbahce. Slechts enkele seconden later stuurde Jayden Oosterwolde vanaf de linkervleugel een voorzet in het strafschopgebied, waar King (71.) van dichtbij het doel miste. In de 81e minuut stuurde Oosterwolde de ingevallen Fred richting het strafschopgebied aan de linkerkant. De Braziliaan dribbelde met snelheid naar de achterlijn en legde daar de bal terug op King, die van dichtbij alleen nog maar zijn voet hoefde te gebruiken om de score naar 2-0 te verhogen.

Grote fout van Oosterwolde leidt tot slordige slotminuten

Toen het leek alsof Fenerbahce een onbedreigde overwinning zou behalen, werd het in de slotfase nog turbulent. Oosterwolde, die tot dan toe sterk speelde, maakte een grote fout en liet de bal kort voor het strafschopgebied onderscheppen, terwijl Egribayat zijn doel had verlaten en de jonge Nederlander had aangespeeld. Jakub Paur pakte de bal en speelde deze door naar Kelvin Ofori (88.), die de bal alleen nog maar in het lege doel hoefde te schuiven om de score op 1-2 te brengen. Maar het vermeende antwoord volgde onmiddellijk. Bright Osayi-Samuel kwam met hoge snelheid en veel overzicht over de rechtervleugel en legde van daaruit terug naar Umut Nayir, die onmiddellijk schoot. Takac kon de bal weliswaar tegenhouden, maar niet vasthouden. Sebastian Szymanski (89.) liet de keeper met een schijnbeweging achter zich en trof het lege doel van de gastheren. Maar de VAR constateerde een marginale buitenspelpositie van de Pool op het moment van Nayirs schot. Het doelpunt werd bijgevolg niet toegekend. In blessuretijd een vergelijkbare situatie. Szymanski speelde de bal in de loop van Dusan Tadic, die koelbloedig scoorde, maar opnieuw werd het vanwege buitenspel afgekeurd. Het bleef dus bij de 2-1 overwinning voor de Istanboelers.

Opstellingen

Spartak Trnava: Takac – Kostrna, Duric, Kosa, Sulek (75. Ristovski) – Zeljkovic, Bernat (75. Stefanik), Mikovic (86. Breznik), Ofori, Daniel (86. Azango) – Duris (86. Paur)

Fenerbahce: Egribayat – Osayi-Samuel, Aziz, Becao (63. Djiku), Oosterwolde – Crespo, Zajc (63. Fred), Yandas (63. Szymanski), Kent, King (84. Tadic) – Batshuayi (84. Nayir)

Doelpunten: 0-1 King (70.), 0-2 King (81.), 1-2 Ofori (88.)

Gele kaarten: Kosa, Bernat (Spartak Trnava) – Batshuayi (Fenerbahce)