Home SüperligFenerbahce Fenerbahce moet na een 1-6 nederlaag tegen Nordsjaelland vrezen voor voortgang in Europa

door Gökhan

FC Nordsjaelland 6 - 1 Fenerbahce

In de vijfde groepswedstrijd van de UEFA Europa Conference League verloor Fenerbahce uit bij FC Nordsjaelland met 1-6 niet alleen duidelijk de wedstrijd, maar ook de eerste plaats in groep H. Een punt zou de voortgang al hebben veiliggesteld, dus alles hangt af van de laatste groepswedstrijd op 14 december tegen Spartak Trnava in Istanbul.

Bekijk hier de wedstrijdsamenvatting

Vanaf het begin kreeg Nordsjaelland talloze kansen door hun snelle en directe spel. Na een hoekschop van de thuisploeg belandde een kopbal van Jeppe Tverskov (7.) op de lat. Nadat Mohammed Diomande (13.) een schot van afstand over het doel van de gasten stuurde, moest de doelman van Fenerbahce, Dominik Livakovic, voor het eerst serieus ingrijpen. Na een eerste aanval was vooral de poging van Oliver Villadsen (14.) gevaarlijk, maar de Kroatische doelman dook naar beneden en pareerde het schot. In plaats daarvan leidde een corner in de 21e minuut tot het tegendoelpunt. Tverskov verlengde de hoekschop met het hoofd voor het doel, waar Lucas Hey van zeer dichtbij alleen nog zijn voet hoefde te plaatsen om de 1-0 voor Nordsjaelland te scoren. Slechts enkele minuten later verdubbelde Daniel Svensson (25.) na voorbereidend werk van Diomande de voorsprong naar 2-0. Bij dit tegendoelpunt zag de door blessures gehavende verdediging van Istanbul er opnieuw niet goed uit.

Batshuayi brengt "Fener" dichterbij - Symanski-doelpunt telt niet

Fenerbahce had direct kunnen antwoorden. Sebastian Szymanski lepelde de bal als een pass achter de verdediging naar Michy Batshuayi. De Belg nam de bal uit de draai direct uit de lucht, maar joeg de bal de nachthemel in en miste zo de grote kans op aansluitingstreffer. In de 31e minuut nam Szymanski een hoekschop en vond Ismail Yüksek in het strafschopgebied, wiens kopbal doelman Carl-Johan Eriksson met moeite tot een nieuwe hoekschop afweerde. In de 43e minuut hadden de Turken eindelijk reden tot juichen. Een hoge bal aan de rand van het strafschopgebied legde Szymanski af op Batshuayi, die met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied fraai de 1-2 scoorde. Slechts enkele seconden later kopte Szymanski (44.) de vermeende 2-2 binnen, maar na een VAR-waarschuwing werd het doelpunt geannuleerd vanwege hands.

Fenerbahce incasseert te makkelijke tegendoelpunten, terwijl het eigen doelpunt niet telt

Direct aan het begin van de tweede helft moest Livakovic na een razendsnelle aanval van de gastheren een gevaarlijk schot van Christian Rasmussen (48.) afweren en hield zo zijn team voorlopig in de wedstrijd. Na balverlies van Dusan Tadic kwam Ryan Kent op de linkervleugel tot een schot, maar Eriksson had de bal veilig. In de directe tegenaanval speelde Adamo Nagalo een lange bal vanuit zijn eigen helft naar voren. Benjamin Nygren (55.) nam de dieptepass aan en scoorde koelbloedig de 3-1 voor Nordsjaelland. Direct daarna scoorde Batshuayi (58.), maar de 30-jarige bevond zich in de aanloop naar de aanval een scène eerder buitenspel, opnieuw telde dus een doelpunt van de Turkse bekerwinnaar niet. Direct daarna was Livakovic gevraagd bij een afstandsschot van Hey (60.) en kon de bal maar met grote moeite opzij duwen.

Nygren als invaller met hattrick in 45 minuten

Een balverlies van de ingevallen Edin Dzeko leidde enkele seconden later tot de 4-1 voor de gastheren. Een pass in de loop van Andreas Schjelderup, wiens schot Livakovic pareerde maar niet kon vasthouden, leidde tot de rebound van Rasmussen (66.). Het 5-1 was echter typerend voor de hele wedstrijd. Nygren pakte de bal op ter hoogte van het middenveld, rende ongehinderd op het doel af en kwam net zo eenvoudig tot een schot dat leidde tot de 5-1. Maar daar stopte het niet. De net ingewisselde Conrad Harder stond sterk tegen Yüksek op de linkerflank en gaf hard en laag voor het doel. Daar loerde invaller Nygren (84.) die als invaller met zijn hattrick de eindstand van 6-1 vaststelde. Door de nederlaag zakte Fenerbahce naar de tweede plaats. De groepswinnaar gaat rechtstreeks door naar de achtste finales, terwijl de nummer twee nog een tussenronde moet spelen tegen een van de derde-plaats teams van de UEFA Europa League. Maar Fenerbahce moet ook daarvoor eerst de voortgang in het thuisstadion Ülker tegen Trnava veiligstellen. Omdat Ludogorets Razgrad in de parallelle wedstrijd tegen Trnava in de vijfde minuut van de blessuretijd het winnende doelpunt van 2-1 scoorde, is zelfs een gelijkspel in de laatste wedstrijd niet genoeg voor “Fener” om zeker door te gaan. Een overwinning is verplicht.

Europees succes in gevaar voor Fenerbahce

Fenerbahce moet na deze nederlaag genoegen nemen met de tweede plaats. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de achtste finales, terwijl de nummer twee nog een tussenronde moet spelen tegen een van de derde-plaats teams uit de UEFA Europa League. Echter, zelfs voor die tussenronde moet Fenerbahce eerst de voortgang veiligstellen in het thuisstadion Ülker tegen Trnava.

Ludogorets Razgrad scoorde in de parallelle wedstrijd tegen Trnava in de vijfde minuut van de blessuretijd het winnende doelpunt van 2-1. Hierdoor is zelfs een gelijkspel in de laatste wedstrijd niet genoeg voor “Fener” om zeker door te gaan. Een overwinning is dus verplicht.

Huidige stand in Groep H

Opstellingen:

FC Nordsjaelland: Eriksson – Hey, Hansen, Nagalo, Frese – Diomande (46. Nygren), Tverskov (86. Sertdemir), Svensson – Villadsen (82. Jensen-Abbew), Schjelderup (79. Osman), Rasmussen (80. Harder)

Fenerbahce: Livakovic – Osayi-Samuel, Yüksek, Akcicek, Oosterwolde – Crespo, Szymanski, Kent (74. King), Ünder (62. Kahveci), Tadic – Batshuayi (62. Dzeko)

Doelpunten: 1:0 Hey (21.), 2:0 Svensson (25.), 2:1 Batshuayi (43.), 3:1 Nygren (55.), 4:1 Rasmussen (66.), 5:1 Nygren (75.), 6:1 Nygren (84.)

Gele Kaarten: Diomande (Nordsjaelland)