Home SüperligBesiktas Calimbay’s debuut succesvol: Besiktas verslaat Basaksehir met 1-0, maar noteert drie geblesseerden

door Gökhan

Besiktas wint eindelijk weer in eigen huis tegen RAMS Basaksehir

Op de twaalfde speeldag van de Süper Lig versloeg Besiktas, tijdens het debuut van trainer Riza Calimbay, stadsgenoot RAMS Basaksehir met 1-0 in het eigen Tüpras-stadion. Door deze overwinning verhoogt Besiktas zijn puntenaantal naar 22 en staat het momenteel op de vijfde plaats in de ranglijst, terwijl Basaksehir met negen punten nog steeds in de degradatiezone vastzit. Meteen aan het begin van de wedstrijd bracht Amir Hadziahmetovic na een korte hoekschop op Ante Rebic en diens teruglegger in het strafschopgebied. De daaropvolgende kopbal van Necip Uysal (5.) werd door doelman Volkan Babacan gestopt. In de 21e minuut raakte een schot van Rebic de lat, maar daarvoor was na een lange bal van Gedson Fernandes een buitenspelpositie voor Tayfur Bingöl aangegeven. Kort daarna drong Hadziahmetovic, die de bal kreeg bij een snelle ingooi, de strafschopgebied binnen en gaf een pass op Fernandes (27.). Het schot van de Portugees vanaf de linkerkant van het strafschopgebied ging over het doel.

Besiktas met drie blessures in de eerste helft - Rebic geschorst

In de 41e minuut kreeg Bakhtiyor Zaynutdinov een klap in het gezicht en moest met een misvormde neus, gezwollen wang en een bloeduitstorting worden vervangen. De Kazach werd naar het ziekenhuis gebracht. Rachid Ghezzal kwam in zijn plaats. Voor de pauze ontving Rebic zijn vierde gele kaart van het seizoen, waardoor de Kroaat geschorst is voor de volgende wedstrijd tegen Yilport Samsunspor. In blessuretijd schoot Valentin Rosier (45+5), die de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied ontving na een pass van Salih Ucan, op doel, maar doelman Babacan was opnieuw paraat. Besiktas kwam na de rust met twee wissels uit de kleedkamer. Ghezzal had nog geen tien minuten gespeeld voordat hij weer geblesseerd het veld moest verlaten. Ook Ucan kon niet verder spelen en betrad het veld in de tweede helft niet meer. Zo registreerden de gastheren al na 45 minuten drie uitvallers.

Samenspel tussen Rebic en Muleka leidt tot winnende treffer - Günok houdt de overwinning vast

Bingöl miste in de 53e minuut na een pass van Onur Bulut een goede kans om te schieten. Maar slechts 120 seconden later had Besiktas toch reden tot juichen. Na een uitstekende pass van Rebic in de opening lifte Jackson Muleka (55.) de bal fraai over Babacan heen het doel in, waarmee Besiktas de score opende naar 1-0. In de 69e minuut drong Muleka door na een pass van Rebic, die de bal onderschepte bij een tegenaanval van Basaksehir, met het speeltuig de strafschopgebied in. Zijn schot vanaf de linker diagonaal werd echter in twee pogingen door doelman Babacan gecontroleerd. Tegen het einde van de wedstrijd werd Basaksehir eindelijk sterker. De ingewisselde Dimitrios Pelkas zette aanvaller Krzysztof Piatek (77.) in stelling. De Pool schoot vanaf ongeveer 18 meter hard en dwong BJK-doelman Mert Günok tot een redding. De laatste kans op de gelijkmaker had Basaksehir in blessuretijd. Philippe Keny legde een hoge bal in de punt neer. Leo Dubois (90+5) kreeg zo een zeer kansrijke kans in het zestienmetergebied. Maar Günok kon de poging van de Fransman afweren en behield daarmee de 1-0 overwinning van de “Zwarte Adelaars” over de “Uilen”.

Opstellingen

Besiktas: Günok – Rosier, Uysal, Amartey, Bingöl – Ucan (46. Chamberlain), Hadziahmetovic, Zaynutdinov (41. Ghezzal – 46. Bulut), Fernandes (89. Onana), Rebic (76. Tiknaz) – Muleka

RAMS Basaksehir: Babacan – Dubois, Duarte, Ba (84. Lima), Opoku – Tekdemir, Ilkhan (72. Keny), Özcan (72. Pelkas), Dennis (72. Türüc), Gürler (62. Figueiredo) – Piatek

Doelpunt: 1-0 Muleka (55.)

Gele kaarten: Rebic, Bingöl (Besiktas) – Opoku, Ba, Lima (Basaksehir)