Home SüperligGalatasaray Ziyech genoot van zijn debuut en wil het niveau verhogen – Buruk ziet licht en schaduw

door Gökhan

Na de 4-2 overwinning thuis tegen promovendus Yilport Samsunspor sprak Galatasaray-coach Okan Buruk als volgt over de uitkomst van de wedstrijd: “Samsunspor speelde erg goed. We hebben goed gespeeld in de aanval, vooral in de eerste helft, maar als we beter waren geweest in de omschakeling, hadden we meer kunnen scoren. Hakim Ziyech speelde voor de eerste keer. Hij heeft zeer positieve signalen afgegeven zolang hij speelde. Ook (Tanguy) Ndombele deed positieve dingen op dezelfde manier.”

Lof voor Aktürkoglu en Demirbay

De 49-jarige coach had bijzonder lovende woorden voor Kerem Aktürkoglu en Kerem Demirbay: “Kerem Aktürkoglu heeft aan het begin van het seizoen enkele dingen meegemaakt die hij zeker niet wilde. Maar daarna heeft hij belangrijke successen voor ons geboekt. Hij is een belangrijke speler voor ons. Er waren enkele kleine dingen thuis, maar hij was een van de beste spelers op het veld. Ook de fans namen afscheid van hem met applaus. We staan nog aan het begin van het seizoen. De prestaties van al onze spelers zullen verbeteren. We hebben wat geduld nodig. Elf nieuwe spelers zijn bij ons gekomen. Hun aanpassing is niet gemakkelijk. We moeten niet overhaast handelen. Het seizoen is pas net begonnen. De spelers zullen zich verbeteren. Vandaag hebben onze fans de spelers gesteund. Ze hebben hun best gedaan op het veld. Kerem Demirbay was een van de beste spelers op het veld.”

Korte zwakke periode, daarna weer vol op de aanval

Buruk beschreef de korte zwakke periode in de wedstrijd als volgt: “Ons spel, ons tempo en onze wil in de eerste helft waren positief. We hebben de eerste helft afgesloten met 3-0, de tegenstander probeerde ook te spelen en vond gevaarlijke posities. Aan het begin van de tweede helft kregen we een doelpunt tegen en brachten we de tegenstander weer in de wedstrijd, tegelijkertijd dachten we: ‘Wat is er aan de hand?’. Met de wijzigingen die we hebben aangebracht, bleven we aanvallend spelen en maakten we het vierde doelpunt. Zo hebben we de wedstrijd beëindigd. We hadden meer kansen en meer balbezit kunnen hebben en het beter kunnen doen. Vanaf vanavond staan we bovenaan in de competitie. Ons doel is om daar te blijven. De Süper Lig is erg belangrijk en waardevol voor ons. We zullen in de Champions League spelen, maar onze prestaties in de competitie, onze overwinning, waren erg belangrijk. We zullen proberen dit in de komende wedstrijden voort te zetten.”

Ondanks de nederlaag: Eroglu prijst de moraal van de spelers

Samsunspor-coach Hüseyin Eroglu vat de redenen voor de nederlaag als volgt samen: “In de eerste helft kon onze tegenstander niet veel kansen creëren, maar ze benutten ze allemaal. Er zat ook een beetje geluk bij. We werden verstoord door (Lucas) Torreira en Kerem Demirbay bij onze doelpogingen in het strafschopgebied. Zonder hen hadden we een doelpunt kunnen maken. We hebben niet opgegeven. In de tweede helft zijn we niet achteruitgegaan qua spel, maar speelden we soms zelfs beter. De stand veranderde van 3-0 naar 3-2. De wedstrijd stond op het punt om weer te kantelen toen we helaas het tegendoelpunt incasseerden. Ondanks dat we met 3-0 achter stonden, heeft mijn team zich niet laten intimideren in een moeilijke uitwedstrijd en een goede wedstrijd gespeeld. Het was een wedstrijd die we wilden winnen. We hebben doelpunten geïncasseerd door fouten in de verdediging, maar in de aanval hebben we niet opgegeven.”

Ziyech's eerste woorden

Hakim Ziyech (Middenvelder, Galatasaray): “Het was mijn eerste wedstrijd voor Galatasaray en het was leuk. Ik denk dat ik goed heb gespeeld. Natuurlijk zou ik graag meer minuten willen krijgen, want ik wil meer spelen. De sfeer was erg goed. Ik denk dat deze sfeer zal aanhouden. Ik ben blij met de 4-2 overwinning. Hopelijk zijn onze fans ook blij. Ik heb niet gemerkt dat Mauro Icardi de bal met zijn hoofd raakte. Hij kwam naar me toe en vertelde het me. Als Icardi het heeft gezegd, is het waar. We maakten grappen op de terugweg, toen keken we naar de scène, hij raakte hem echt. Dat was een mooi moment. Ik heb mijn eerste 45 minuten gespeeld, de langste in de afgelopen vier maanden. We zullen stap voor stap gaan. Ik had een kleine blessure, nu voel ik me goed. Ik zal meer spelen, ik zal het hoogste niveau bereiken.”

Kerem Aktürkoglu na de wedstrijd

“Na de wedstrijden met het nationale team was het moeilijk voor mij om te herstellen. Het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte. Ik kon niet deelnemen aan de trainingen. Maar het is geweldig om terug te zijn. Dries Mertens is een speler die leeft voor Galatasaray. In de wedstrijd tegen Olimpija Ljubljana vroeg ik hem: ‘Hoe heb je dat doelpunt gemaakt?’. Deze keer zei hij hetzelfde tegen mij. Ik zei: “Ik heb het bij jou gezien. Dit zijn sterrenspelers, maar ze zijn niet humeurig. Ze proberen iedereen te helpen. Ik ben geen speler die op de lijn wacht, maar eerder een beweeglijke speler. Ik heb een speelstijl die naar het doel gaat. We zullen een veel beter team zijn.”