Home SüperligFenerbahce Dubbele Dzeko: Fenerbahce wint 2-1 van Gaziantep FK

Dubbele Dzeko: Fenerbahce wint 2-1 van Gaziantep FK

door Gökhan

Fenerbahce speelde in de nasleep van de transfers van Cengiz Ünder (zoals gemeld door GoalTurk) en Fred (zoals gemeld), die op zondag voor de wedstrijd officieel werden aangekondigd, de eerste wedstrijd van het Trendyol Süper Lig-seizoen 2023/24 tegen Gaziantep FK.

De nieuwe aanwinsten leken hun toekomstige teamgenoten een extra dosis motivatie te geven, want direct na het fluitsignaal namen de Istanboelers de leiding. Na een voorzet van Dusan Tadic schoot Edin Dzeko vanuit het midden van het strafschopgebied. De Bosniër schoot met links en plaatste de bal laag links in het doel voor een 1-0 voorsprong voor “Fener”. Het was opnieuw Dzeko (18′) die na een kwartier spelen na een steekpass van Sebastian Szymanski de bal laag rechts in het doel schoot en de score op 2-0 bracht. Kort daarna kreeg Alexandru Maxim (23′) van Antep binnen drie minuten twee gele kaarten en werd vervolgens met geel-rood van het veld gestuurd. De gasten moesten niet alleen een 0-2 achterstand goedmaken, maar ook verder spelen met een speler minder.

Osayi-Samuel geblesseerd uitgewisseld – Kizildag scoort met het hoofd

In de 36e minuut moest Bright Osayi-Samuel vanwege een blessure voortijdig het veld verlaten. De vier keer Nigeriaanse international werd vervangen door Jayden Oosterwolde. Omdat de 22-jarige Nederlander de linkerkant van de verdediging innam, werd Ferdi Kadioglu naar de rechtsbackpositie verplaatst. Ondanks het numerieke ondertal slaagde Gaziantep er echter in om nog voor de ruststand terug te komen tot 2-1. In blessuretijd gaf Furkan Soyalp een standaardsituatie voor. Zijn hoge voorzet vond Arda Kizildag in het zestienmetergebied van de tegenstander, die met het hoofd scoorde en daarmee de ruststand bepaalde.

Tadic mist vanaf de stip – Dzeko raakt de paal

In de tweede helft begon Fenerbahce met een wissel en bracht Miha Zajc in, die onlangs een nieuw contract tekende bij de Istanboelers, ter vervanging van Mert Hakan Yandas. Kort daarna veroorzaakte Max Gradel (51′) door hands in het eigen strafschopgebied een strafschop. Dit werd bevestigd door de VAR-controle. Tadic (54′) nam de strafschop om de mogelijke beslissing te forceren of in ieder geval de oude voorsprong van twee doelpunten tegen de uitgedunde gasten te herstellen. Maar Batuhan Sen, die wordt uitgeleend door Galatasaray, pareerde de inzet van de Serviër. In de 80e minuut gaf Tadic een goede voorzet opnieuw aan Dzeko (80′), die opnieuw vanuit het midden van het strafschopgebied schoot, maar deze keer de linkerpaal raakte. Kort daarna miste ook Zajc nipt het doel van de gasten, opnieuw was Tadic de aangever van de kans. Ondanks het veldoverwicht en de numerieke meerderheid wist Fenerbahce geen verdere doelpunten te scoren, maar won wel de wedstrijd met 2-1 en begint zo met een overwinning aan het nieuwe seizoen.

Opstellingen

Fenerbahce: Bayindir – Osayi-Samuel (34. Oosterwolde), Becao (68. Akaydin), Djiku, Kadioglu – Yüksek, Yandas (46. Zajc), Szymanski (68. Batshuayi), Kent (85. Kahveci), Tadic – Dzeko

Gaziantep FK: Sen – M’Bakata, Kizildag, Djilobodji, Khacef – Soyalp (82. Stankovski), Jevtovic, Maxim – Eskihellac (90.+1 Veliu), Gradel (75. Riascos), Markovic (82. Cihan)

Doelpunten: 1-0 Dzeko (3.), 2-0 Dzeko, 2-1 Kizildag (45.+5)

Geel-rode kaarten: Maxim (23./Gaziantep FK)

Gele kaarten: Maxim, Markovic, Gradel, Soyalp, Eskihellac (Gaziantep)