Home Süperlig Dit zijn de 20 meest waardevolle spelers in de Süper Lig

Dit zijn de 20 meest waardevolle spelers in de Süper Lig

door Gökhan

Transfermarkt

“Transfermarkt”, dat wordt beschouwd als een van de grootste voetbaldatabases ter wereld, heeft onlangs zijn nieuwste marktwaardeanalyse gepubliceerd voor de Trendyol Süper Lig en de spelers in de Turkse competitie. Volgens hun gegevens is de nieuwe aanwinst van Galatasaray, Tete, momenteel de meest waardevolle speler in de Turkse competitie, met een geschatte marktwaarde van 24 miljoen euro. Opmerkelijk is dat er vooral veel Galatasaray-spelers te vinden zijn in de top 10 en zelfs de eerste vier plaatsen innemen in de ranglijst van marktwaarde. Sinds 1 juli 2022 heeft Sacha Boey van Galatasaray ook de grootste stijging in marktwaarde (+13 miljoen euro) laten zien. De Fransman staat nu op de elfde plaats in de ranglijst met een waarde van 17 miljoen euro.

Besiktas-middenvelder Gedson Fernandes valt op tussen de Galatasaray-spelers

Besiktas-middenvelder Gedson Fernandes heeft zijn marktwaarde sinds vorig jaar met 10,5 miljoen euro weten te verhogen tot 17 miljoen euro. Hiermee is de Portugees niet alleen de enige speler van Besiktas die het heeft geschopt tot de top tien van de meest waardevolle spelers in de Süper Lig, maar ook de speler met de hoogste stijging in marktwaarde (+5 miljoen euro) van de top 20 sinds de laatste marktwaarde-update. De derde grootste stijging in marktwaarde sinds het afgelopen jaar werd genoteerd door de Deen Victor Nelsson (+7 miljoen euro), nog een speler van Galatasaray. De 24-jarige staat momenteel op de zevende plaats in de ranglijst van de meest waardevolle actieve voetballers in Turkije, met een geschatte waarde van 19 miljoen euro.

"Gala" en "Fener" bereiken de 200 miljoen

Zoals al te verwachten was op basis van deze cijfers, heeft de Turkse kampioen Galatasaray de hoogste totale teamwaarde in Turkije. De selectie van “Gala” heeft een waarde van 237 miljoen euro. Op de tweede plaats staat Fenerbahce met 201 miljoen euro. Deze twee clubs uit Istanbul zijn de enige verenigingen die de grens van 200 miljoen euro voor de selectiewaarde hebben overschreden. Daarna volgen Besiktas (130 miljoen euro), Trabzonspor (126 miljoen euro) en RAMS Basaksehir (60 miljoen euro). De top tien wordt compleet gemaakt door Yukatel Adana Demirspor (46 miljoen euro), Yilport Samsunspor (35 miljoen euro), Bitexen Antalyaspor (31 miljoen euro), MKE Ankaragücü (31 miljoen euro) en TÜMOSAN Konyaspor (30 miljoen euro).

Süper Lig in de top tien van meest waardevolle competities ter wereld

Met een geschatte totale marktwaarde van 1,2 miljard euro staat de Trendyol Süper Lig op de tiende plaats in de ranglijst van de meest waardevolle competities ter wereld. De Engelse Premier League blijft met ruime voorsprong op de eerste plaats staan (10,4 miljard euro), gevolgd door de Spaanse La Liga (4,7 miljard euro) en de Italiaanse Serie A (4,6 miljard euro). De Duitse Bundesliga (4,0 miljard euro) en de Franse Ligue 1 (3,5 miljard euro) maken de top vijf van bekende Europese competities compleet, die tegelijkertijd de vijf meest waardevolle competities ter wereld zijn. Buiten Europa hebben drie competities de top tien gehaald. Dit zijn de Amerikaanse MLS (1,3 miljard euro) op de zevende plaats, de Braziliaanse Serie A (1,4 miljard euro) op de zesde plaats en de “nieuwe rijke” Saudi Pro League (1,2 miljard euro), die Turkije heeft ingehaald en op de negende plaats staat.

De 20 meest waardevolle spelers in de Trendyol Süper Lig in één oogopslag

 

 1. Tete (Galatasaray) – 24 miljoen euro (-1 miljoen euro)
 2. Tanguy Ndombele (Galatasaray) – 21 miljoen euro (-1 miljoen euro)
 3. Mauro Icardi (Galatasaray) – 20 miljoen euro (+1 miljoen euro)
 4. Wilfried Zaha (Galatasaray) – 20 miljoen euro (-2 miljoen euro)
 5. Cengiz Ünder (Fenerbahce) – 20 miljoen euro (geen verandering)
 6. Fred (Fenerbahce) – 20 miljoen euro (geen verandering)
 7. Victor Nelsson (Galatasaray) – 19 miljoen euro (+1 miljoen euro)
 8. Sebastian Szymanski (Fenerbahce) – 18 miljoen euro (geen verandering)
 9. Gedson Fernandes (Besiktas) – 17 miljoen euro (+5 miljoen euro)
 10. Kerem Aktürkoglu (Galatasaray) – 17 miljoen euro (+2 miljoen euro)
 11. Sacha Boey (Galatasaray) – 17 miljoen euro (+1 miljoen euro)
 12. Ferdi Kadioglu (Fenerbahce) – 17 miljoen euro (geen verandering)
 13. Hakim Ziyech (Galatasaray) – 15 miljoen euro (-1 miljoen euro)
 14. Lucas Torreira (Galatasaray) – 15 miljoen euro (geen verandering)
 15. Davinson Sanchez (Galatasaray) – 14 miljoen euro (-1 miljoen euro)
 16. Nicolas Pepe (Trabzonspor) – 14 miljoen euro (-4 miljoen euro)
 17. Paul Onuachu (Trabzonspor) – 13 miljoen euro (geen verandering)
 18. Dominik Livakovic (Fenerbahce) – 12 miljoen euro (geen verandering)
 19. Daniel Amartey (Besiktas) – 12 miljoen euro (geen verandering)
 20. Rodrigo Becao (Fenerbahce) – 11 miljoen euro (+1 miljoen euro)

You may also like

Laat een reactie achter