Home SüperligBesiktas Conference League: Besiktas pakt punt uit tegen Club Brugge

Conference League: Besiktas pakt punt uit tegen Club Brugge

door Gökhan

Club Brugge 1 - 1 Besiktas

In de eerste wedstrijd van Groep D van de UEFA Europa Conference League reisde Besiktas af naar België om FC Brugge te ontmoeten. Het team onder leiding van trainer Senol Günes behaalde een belangrijk 1-1 gelijkspel op vreemde bodem en begon zo met een waardevol punt aan de groepsfase. Direct aan het begin van de wedstrijd moest Besiktas echter een schrikelement doorstaan. Na een voorzet vanaf de rechterflank kopte Brugge’s aanvoerder Hans Vanaken (8e minuut) de bal van dichtbij tegen de linkerpaal. In de twaalfde minuut schoot Arthur Masuaku (12e minuut) hard vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot werd op het juiste moment geblokkeerd. Vier minuten later kreeg Kyriani Sabbe (16e minuut) plotseling een vrije schietkans aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar Daniel Amartey kreeg op het allerlaatste moment zijn voet ertussen en ruimde op tot een hoekschop. Kort daarna schoot Igor Thiago Nascimento (19e minuut), maar hij schoot de bal over de lat. Vlak voor de rust nam Masuaku een vrije trap aan de linkerkant en stuurde de bal scherp het vijandelijke strafschopgebied in, waar Jackson Muleka (41e minuut) de bal op doel bracht. De bal was echter te centraal en Simon Mignolet had geen moeite om de schot tegen te houden. De eerste helft eindigde doelpuntloos.

Brugge dringt Besiktas terug

De tweede helft ontwikkelde zich echter snel tot een eenzijdig spel. Maar aanvankelijk had Vincent Aboubakar (47e minuut) direct na de aftrap een goede kans, nadat de verdediging van de tegenstander de bal had gemist. De Kameroener raakte de bal echter niet goed. Een paar momenten later kreeg Vanaken (50e minuut) opnieuw een kopkans in het strafschopgebied, maar BJK-doelman Meert Günok kon de kans stoppen. In de 58e minuut miste Thiago een enorme kans en schoot de bal van zeer dichtbij over het lege doel. Enkele seconden later liet Günok een wereldklasse redding zien tegen Andreas Skov Olsen (59e minuut). Kort daarna was nieuwkomer Eric Bailly ter plaatse en ruimde in hoogste nood voor het doel op tegen Hugo Vetlesen (63e minuut). In de 72e minuut kreeg Skov Olsen opnieuw een honderd procent kans, maar Günok weerhield hem opnieuw met een fantastische redding.

Besiktas kan Vanaken niet stoppen - Invaller Tosun slaat toe

In de 77e minuut kon de doelman van de “Zwarte Adelaars” niets doen tegen Vanaken, die na een voorzet van Skov Olsen ongehinderd de 1-0 voor Brugge binnen schoof. Ook daarna bleef Brugge druk uitoefenen en creëerde kans na kans. In de 83e minuut raakte Vanaken voor de tweede keer op deze avond de paal. Met een andere uitstekende redding tegen Casper Nielsen (85e minuut) hield Günok Besiktas in de wedstrijd, wat zich in de 88e minuut uitbetaalde. Een verkeerde pass in de verdediging van Brugge belandde rechtstreeks bij Aboubakar, die snel het spel naar de kort daarvoor ingebrachte Cenk Tosun (88e minuut) dirigeerde. De 49-voudige Turkse international toonde geen zenuwen en lepelde de bal met gevoel over Mignolet heen in het doel om de 1-1 gelijkmaker te scoren, wat tevens de eindstand zou zijn. Hiermee pakt Besiktas dankzij Günok, Tosun, maar ook met veel geluk, mogelijk een zeer belangrijk uitdoelpunt in de eerste groepswedstrijd. In de tweede wedstrijd in Groep D eindigden FC Lugano en FK Bodo/Glimt in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor alle vier de teams momenteel op één punt staan.

Opstellingen:

Club Brugge: Mignolet – Sabbe (90+2 Boyata), Michele, Spileers, de Cuyper – Vetlesen (79. Jutgla), Onyedika, Vanaken – Skoras (61. Nielsen), Skov Olsen, Thiago

Besiktas: Günok – Rosier (84. Tosun), Bailly (84. Uysal), Amartey, Masuaku – Hadziahmetovic (84. Oxlade-Chamberlain), Tiknaz, Fernandes – Rashica (66. Bulut), Muleka (66. Zaynutdinov), Aboubakar

Doelpunten: 0-1 Vanaken (77e minuut), 1-1 Tosun (88e minuut)

Gele kaarten: Michele, Onyedika, Vetlesen, Spileers, Mignolet, Vanaken (FC Brugge) – Amartey (Besiktas)