Home SüperligBesiktas Wedstrijdverslag: Tirana 0 – 2 Besiktas

Wedstrijdverslag: Tirana 0 – 2 Besiktas

door Gökhan

Na een 2-0 overwinning in Albanië tegen KF Tirana heeft Besiktas zich geplaatst voor de derde kwalificatieronde van de Conference League. De tegenstander voor de derde kwalificatieronde is ook bekend.

De volgende wedstrijd zal gaan tegen Neftchi Baku uit Azerbeidzjan, dat FK Zeljeznicar Sarajevo uit Bosnië in de return met 2-0 heeft verslagen (totaal: 2-2). De wedstrijd in het Air Albania Stadion begon met een vertraging van 15 minuten vanwege vuurwerk dat op het veld werd gegooid vanuit de tribunes. De Engelse scheidsrechter Stuart Attwell stuurde de spelers eerst terug naar de kleedkamers voordat ze na tien minuten terugkeerden en opnieuw opwarmden. De wedstrijd begon uiteindelijk en Besiktas had aanvankelijk moeite met de omstandigheden op het veld en ook met de tegenstander, die agressief speelde en probeerde druk uit te oefenen op de gasten.

Turbulente slotfase in de eerste helft

In de 18e minuut kregen de gastheren hun eerste echt gevaarlijke kans. Na een hoge voorzet vanaf de rechtervleugel kreeg Ardit Deliu vanuit een kansrijke positie vrij de kans om te koppen, maar de bal was slecht geplaatst. In de 27e minuut kreeg Besiktas een vrije trap. Omar Colley kopte de bal aan de linkerrand van het strafschopgebied direct naar het vijandelijke doel, waar Jackson Muleka kwam inglijden maar de bal net miste. Het tempo van de wedstrijd nam toe voor de rust. Gedson Fernandes passte naar Onur Bulut (39) aan de rechterkant van het strafschopgebied, die direct schoot en de bal net over de lat stuurde. In blessuretijd was het opnieuw Bulut (45+5) na een lange pass van Muleka, komend vanaf de rechterkant, die vanuit een scherpe hoek een schot probeerde en de doelman van Tirana dwong tot een redding. Aan de andere kant miste Kaiko Nunes (45+8) nog een gevaarlijke kopkans voor de gastheren. De eerste helft eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Masuaku weggestuurd

Na de rust verving nieuwkomer Daniel Amartey de geblesseerde Necip Uysal. Na een voorzet vanaf de linkervleugel schoot Muleka de bal maar net naast de rechterpaal. Amartey scoorde zijn eerste doelpunt voor Besiktas slechts tien minuten na zijn invalbeurt, na een hoekschop waarbij de kopbal van Salih Ucan hem vlakbij de verre paal vond. Amartey dook op en kopte de bal prachtig het doel in. In de 66e minuut kreeg BJK-linksback Arthur Masuaku plotseling een rode kaart in een op zijn minst zeer discutabele scène. VAR was nog niet in gebruik in deze ronde. Daarom zal de Congolese speler waarschijnlijk volledig geschorst zijn voor zijn team in de derde kwalificatieronde tegen Baku, aangezien directe rode kaarten meestal leiden tot schorsingen van minstens twee wedstrijden.

Onopvallende Aboubakar beslist de wedstrijd met een koele goal

Zelfs met tien man kon Tirana Besiktas niet meer in de problemen brengen, omdat een slechte klaring van hun verdediging leidde tot de bal voor de voeten van Vincent Aboubakar (75′). De Kameroense speler, die tot dan toe relatief rustig was geweest, schoot meteen en scoorde een fantastische volley, waarmee hij de beslissende 2-0 overwinning voor Besiktas verzekerde. Tirana kreeg in de 82e minuut nog een kans op een eretreffer, maar invaller Kristal Abajaj miste de bal met een omhaal bij de verre paal, en de stand bleef 2-0 in het voordeel van Besiktas.

Opstellingen

KF Tirana: Selmani (32. Lika) – Haxhiu, Hoxhallari, Najdovski, Pergjoni – Jonuzi (68. Abazaj), Deliu (45+2 Hila), Lushkja (68. Quefalija), Hasani, Lulaj – Kaina

Besiktas: Günok – Rosier, Uysal (46. Amartey), Colley, Masuaku – Hadziahmetovic (88. Tiknaz), Ucan (81. Onana), Bulut (81. Meras), Fernandes – Muleka (81. Kilicsoy), Aboubakar

Doelpunten: 0-1 Amartey (57), 0-2 Aboubakar (75)

Rode kaarten: Masuaku (66/Besiktas)

Gele kaarten: Hoxhallari (Tirana)