Home Süperlig TFF-voorzitter Büyükeksi over de keuze van Montella als bondscoach en de organisatie van de Supercup in Saudi-Arabië

TFF-voorzitter Büyükeksi over de keuze van Montella als bondscoach en de organisatie van de Supercup in Saudi-Arabië

door Gökhan

Na de belangrijke EK-kwalificatieoverwinning van Turkije op Kroatië (1-0) en de grote stap richting deelname aan EURO 2024 in Duitsland, sprak de Turkse voetbalbondvoorzitter Mehmet Büyükeksi over de keuze van Vincenzo Montella als de nieuwe bondscoach van Turkije:

“Sinds ons aantreden hebben we een bepaalde houding. Tot nu toe was het altijd een voortzetting van het verleden. Innovaties werden niet of te laat doorgevoerd, of ze werden niet gewaagd. We zijn ons hiervan bewust, we streven ernaar en we proberen te zien hoe alles op alle gebieden verbeterd kan worden. We willen nieuwe dingen doen. Laten we nogmaals los van individuen hierover praten. De genoemde trainers hebben eerder al met het nationale team samengewerkt. Sommigen van hen waren succesvol, anderen niet. Wat zou het verschil zijn als we dezelfde trainers weer zouden aantrekken?”

Büyükeksi rechtvaardigt plannen voor Supercup in Saudi-Arabië

De TFF-voorzitter sprak ook over de plannen van de bond om de Turkse Supercup tussen kampioen Galatasaray en bekerwinnaar Fenerbahce in het buitenland te organiseren:

“U vraagt zich af waarom de Supercup in Saudi-Arabië wordt gespeeld. We hebben eerst met onze clubs gesproken en ze zeiden dat ze het willen. Vervolgens zijn we in gesprek gegaan met Saudi-Arabië. Op dit moment is een wedstrijd in Saudi-Arabië niet alleen economisch zeer waardevol, maar ook in termen van imago. Neymar, Ronaldo en veel andere wereldsterren spelen in Saudi-Arabië. Saudi-Arabië heeft vijfjarige contracten gesloten met Italianen en Spanjaarden. Onze scheidsrechter Halil Umut Meler leidde ook een wedstrijd in Saudi-Arabië. Saudi-Arabië is een kandidaat voor de organisatie van het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2034. Ze krijgen het toernooi naar alle waarschijnlijkheid voor 90 procent. We wilden de Supercup in Duitsland organiseren, maar Duitsland heeft om veiligheidsredenen geen toestemming gegeven voor een wedstrijd van twee Turkse teams. We wilden het in Engeland organiseren, maar dezelfde situatie. Geen Europees land geeft toestemming. Azerbeidzjan zegt: ‘Kom en organiseer het in ons land’, maar ook daar is geen geld beschikbaar. Saudi-Arabië betaalt 120 miljoen dollar en haalt wereldsterren naar het land. De organisatie van de Supercup in Saudi-Arabië zal de merkwaarde van het Turkse voetbal ten goede komen.”

Wedstrijd in het buitenland als imagoboost voor het Turkse voetbal

Büyükeksi verklaarde echter ook dat er nog geen definitieve overeenkomst is, maar dat de organisatie van de Supercup in Saudi-Arabië positief is voor het imago van het Turkse voetbal:

“Geloof niet wat anderen zeggen en alleen in wat u van ons hebt gehoord. Er is geen probleem aan de kant van onze clubs, maar we zoeken manieren om onze clubs meer inkomsten te bezorgen. We concurreren met andere landen om deze inkomsten. Misschien kunnen we het niet eens worden met Saudi-Arabië. Wat moet ik dan aan het publiek vertellen over deze onvoltooide zaak? Sommige mensen bekritiseren dat de Supercup-wedstrijd op 30 december moet worden gespeeld. We hebben onze clubs geraadpleegd en ze hebben ingestemd. Op 31 december spelen de voetballers ook. Ze zeiden dat we vanaf nu verder moeten gaan. Als we het eens zijn met Saudi-Arabië, zullen we dat bekendmaken. Hoe we het eens zijn geworden, wat we hebben gedaan. Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Eerder werd een Supercup-finale in Qatar gespeeld. We werken aan het imago van het Turkse voetbal, de Süper Lig en aan het feit dat onze teams er economisch meer van profiteren”. 

Zowel Galatasaray-trainer Okan Buruk als Fenerbahce-hoofdcoach Ismail Kartal hadden zich uitgesproken tegen de organisatie van de Supercup in Saudi-Arabië of Abu Dhabi vanwege het drukke speelschema, de extra reisinspanningen en de verminderde hersteltijd.

You may also like

Laat een reactie achter