Heading Title
Op dinsdagmiddag speelt Turkije een oefenwedstrijd tegen Japan in het Belgische Genk. Terwijl het Turkse nationale team op zoek is naar verzoening na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Armenië in de EK-kwalificatie en zelfvertrouwen wil opdoen voor de belangrijke kwalificatiewedstrijden in oktober tegen Kroatië en Letland, reizen de Japanners daarentegen vol zelfvertrouwen. Het “Nippon”-team versloeg afgelopen zaterdag immers de vier keer wereldkampioen Duitsland met een overtuigende 4-1.
Voorafgaand aan de wedstrijd zijn Kerem Aktürkoglu en Abdülkerim Bardakci uit de Turkse selectie gehaald. Er wordt verwacht dat beide teams in deze wedstrijd flink zullen roteren en spelers de kans zullen geven die tot nu toe minder hebben gespeeld voor het nationale team. Japanse aanvaller Ayase Ueda heeft voor de wedstrijd te kampen met een voetblessure. Zijn deelname is op zijn minst twijfelachtig.
618e internationale wedstrijd - De statistieken
Tot op heden heeft Turkije in zijn 100-jarige geschiedenis van internationale wedstrijden 617 wedstrijden tegen andere landen gespeeld, waarvan 338 officiële wedstrijden en 279 vriendschappelijke wedstrijden. In deze periode behaalde Turkije 239 overwinningen, speelde het 146 keer gelijk en leed het 232 nederlagen. Turkije heeft tot nu toe tegen 91 verschillende landen gespeeld. Van deze 617 wedstrijden waren er 534 tegen Europese teams, 33 tegen Aziatische teams, 23 tegen teams uit Amerika, 24 tegen Afrikaanse teams en drie tegen teams uit Oceanië. Turkije speelde 271 wedstrijden thuis, 263 uitwedstrijden en 83 wedstrijden op neutraal terrein. Het doelsaldo is 840 doelpunten voor en 881 tegen. Voor bondscoach Stefan Kuntz is dit zijn 20e wedstrijd met Turkije als nationale coach. In de voorgaande 19 wedstrijden behaalde Turkije twaalf overwinningen, speelde drie keer gelijk en leed vier nederlagen. Het doelsaldo in die wedstrijden was 44 voor en 22 tegen.
Eerste ontmoeting na 21 jaar - Herinneringen aan het WK 2002
Turkije en Japan ontmoeten elkaar voor het eerst in 21 jaar. De laatste ontmoeting was in de achtste finale van het WK 2002. Op 18 juni won het Turkse team met 1-0 dankzij een doelpunt van Ümit Davala en bereikte het de kwartfinales van het wereldkampioenschap. De allereerste ontmoeting tussen beide teams op 15 juni 1997 werd echter gewonnen door Japan met 1-0. Op dit moment staan de Japanners, als best gerangschikte natie uit Azië, op de 20e plaats in de FIFA-wereldranglijst, terwijl Turkije de 41e plaats inneemt in de landenranglijst.
Vermoedelijke opstellingen & wedstrijd details
Turkije: Cakir – Bulut, Kabak, Söyüncü, Müldür – Ucan, Kökcü, Özcan, Kahveci, Sari – Yildirim
Japan: Osako – Sugawara, Tomiyasu, H. Ito – Morita, Endo, J. Ito, Mitoma, Kamada – Furuhashi
Scheidsrechter: Allard Lindhout (Nederland)
Locatie: Cegeka Arena (Genk)
Aftrap: 14:20 uur (Midden-Europese tijd)
Tv-uitzending: TRT 1
Overzicht van de Turkse nationale selectie
Doel: Altay Bayindir (Manchester United), Mert Günok (Besiktas), Ugurcan Cakir (Trabzonspor)
Verdediging: Onur Bulut (Besiktas), Zeki Celik (AS Rom), Cenk Özkacar (FC Valencia), Caglar Söyüncü (Atletico Madrid), Merih Demiral (Al-Ahli SFC), Ozan Kabak (TSG 1899 Hoffenheim), Kazimcan Karatas (Galatasaray), Mert Müldür (Fenerbahce)
Middenveld: Cengiz Ünder (Fenerbahce), Yusuf Sari (Yukatel Adana Demirspor), Hakan Calhanoglu (Inter Mailand), Ismail Yüksek (Fenerbahce), Orkun Kökcü (Benfica Lissabon), Salih Özcan (Borussia Dortmund), Salih Ucan (Besiktas), Irfan Can Kahveci (Fenerbahce), Baris Alper Yilmaz (Galatasaray)
Aanval: Bertug Yildirim (FC Stade Rennes), Halil Dervisoglu (Galatasaray)