Home SüperligBesiktas Conference League-kwalificatie: Besiktas verslaat Tirana met 3-1

Conference League-kwalificatie: Besiktas verslaat Tirana met 3-1

door Gökhan

Besiktas opende het Europees bekertoernooi 2023/24 met een 3-1 thuisoverwinning tegen KF Tirana uit Albanië. In de eerste kwalificatieronde had de 16-voudige Turkse kampioen een goede uitgangspositie voor de return op 3 augustus.

Besiktas begon zonder zijn twee nieuwe aanwinsten Jean Onana en Daniel Amartey, maar had het spel gedurende de eerste helft volledig onder controle. In de 21e minuut leverde Arthur Masuaku een scherpe voorzet vanaf links in het strafschopgebied van de tegenstander. BJK-spits Vincent Aboubakar miste de bal, maar achter de Kameroener loerde Onur Bulut, die de bal direct nam en in het net schoot om de 1-0 te maken.

Muleka met een sterke afronding

In de 38e minuut kreeg Aboubakar na een hoekschop van Masuaku een gevaarlijke kopbal. Maar voordat de bal in de linkerbovenhoek vloog, kreeg Tirana-keeper Gentian Selmani zijn arm net op tijd omhoog en tikte de bal tegen de lat. Maar vier minuten later was de doelman kansloos. Aboubakar speelde een geweldige pass in de loop van Jackson Muleka, die de bal goed meenam en het leer met links vanuit een scherpe hoek in het verre hoek hamerde. De bal sloeg naast de paal in en zorgde voor grote vreugde in het Besiktas Park. Met een 2-0 voorsprong ging het team uiteindelijk de rust in.

Invallers zorgen voor beweging aan beide zijden

In de tweede helft schakelde Besiktas een versnelling terug. Muleka (62e minuut) kreeg na een kopbal en volley een goede kans, maar schoot te centraal op keeper Selmani. Valentin Rosier werd in de 72e minuut aanvankelijk uitgedaagd, maar wist zich te herstellen en ontnam zijn tegenstander op het laatste moment de bal om erger te voorkomen. Maar in de 83e minuut scoorde Tirana bij hun eerste echte kans direct de aansluitingstreffer van 1-2. Het ingebrachte duo Rimal Haxhiu en doelpuntenmaker Kaina maakten de verdediging van de thuisploeg daarbij niet goed.

Debuut voor Onana

Maar ook bij Besiktas stak een invaller zijn neus aan het venster. Youngster Semih Kilicsoy (90+4), die zo ongeveer met het tegendoelpunt het veld in kwam, blonk in blessuretijd uit met een prachtige solo-actie. De 17-jarige dribbelde langs de rechterkant van het strafschopgebied en schoot onmiddellijk. Zijn harde schot zeilde als een draad door het oog van de naald langs Selmani naar binnen en bezegelde de eindstand van 3-1. Bij Besiktas vierde Onana bovendien zijn debuut. De 23-jarige Kameroener kwam in de 63e minuut in het veld voor Salih Ucan, was betrokken bij het tegendoelpunt en speelde later een actieve rol bij het 3-1 doelpunt.

Opstellingen

Besiktas: Günok – Rosier, Uysal, Colley, Masuaku – Ucan (63. Onana), Bulut (83. Kilicsoy), Hadziahmetovic, Fernandes – Muleka (90+2 Tiknaz), Aboubakar

KF Tirana: Selmani – Doka (58. Haxhiu), Hoxhallari, Najdovski, Pergjoni – Hila, Jonuzi, Lushkja (64. Deliu) – Hasani, Latifi (64. Lulaj), Abazaj (75. Kaina)

Doelpunten: 1-0 Bulut (21e minuut), 2-0 Muleka (42e minuut), 2-1 Kaina (83e minuut), 3-1 Kilicsoy (90+4)

Gele kaarten: Doka, Hila (Tirana)