Home SüperligBesiktas Besiktas: Riza Calimbay belooft optimaal crisismanagement

Besiktas: Riza Calimbay belooft optimaal crisismanagement

door Gökhan

Riza Calimbay's eerste woorden

De nieuwe trainer van Besiktas, Riza Calimbay, sprak zich uit over zijn betrokkenheid bij de 16-voudige Turkse kampioen tijdens een geplande persconferentie in het Tüpras-stadion. Hij deelde zijn gedachten over de situatie van de club: “Mijn hele voetballeven heb ik doorgebracht bij Besiktas. Mijn carrière als speler begon en eindigde hier. Besiktas heeft altijd een speciale plaats in mijn hart gehad. Vandaag is het net als toen ik begon. Ik ben op dezelfde manier begonnen tijdens het bewind van Aydin Demirören. De president belde me tijdens de periode van (Vicente) Del Bosque en zei: ‘Wil je bij Besiktas werken? We zijn destijds met problemen en chaos begonnen. We hebben alleen van Galatasaray verloren, we waren ongeslagen aan het einde. De situatie van het team is niet bemoedigend. We moeten uitzoeken wat de oorzaak is van de crisis. We zullen een beetje trainen en dan meteen spelen (tegen RAMS Basaksehir). Dat is een nadeel voor mij. Maar we hebben met de spelers gesproken. Hopelijk zullen ze heel anders het veld op gaan. We zullen deze crisis op de beste manier overwinnen.

Moeilijke start - Calimbay wil frustratie van de fans oplossen

De uitgangssituatie is verre van ideaal om aan het werk te gaan, benadrukte de 60-jarige coach uit Sivas: “Wat dat betreft, is dit een moeilijke start voor ons. Het is echt verontrustend. We zullen de zaak zelf in handen nemen. Ik heb de president ook gezegd dat ik geen ‘nee’ kan zeggen als me een taak wordt aangeboden! Of het nu gaat om twee of drie wedstrijden! Ik zal doen wat nodig is als ik word opgeroepen. Ik ben blij, ik weet dat onze taak moeilijk is. Het is duidelijk dat ik in een moeilijkere situatie verkeer dan de vrienden die voor mij hier waren. Ik weet dat de dingen anders zouden zijn gelopen als ik eerder hier was gekomen. Maar we zullen deze situatie overwinnen. Onze belangrijkste supporters zijn de fans. De fans zijn verdrietig, boos, gefrustreerd. We moeten ze eerst voor ons winnen.

Calimbay gelooft in de kwaliteit van het team

De ervaren hoofdcoach, die met 622 wedstrijden in de Trendyol Süper Lig op de tweede plaats staat van trainers met de meeste wedstrijden in de Turkse competitie, benadrukte dat het team niet zo slecht is als de resultaten suggereren: “Dit is niet waar de spelers toe in staat zijn. We hebben tijd nodig om hier overheen te komen, maar we hebben geen tijd. We zullen een intensieve training volgen en dan spelen we de wedstrijd. Het belangrijkste is om Basaksehir te verslaan. Dan is er een pauze en gaan we op trainingskamp. Na de pauze zullen we heel anders terugkomen. We zullen ons best doen. En we zullen deze problemen oplossen. We kennen de problemen van sommigen van hen, dat komt door de transfers. Deze problemen zullen we overwinnen en we zullen de wedstrijden beter spelen. Ik heb alles gezien in het voetbal, ik was bij teams die veel crises hadden. Eerst lossen we de crisis op en dan gaan we verder. De tijd is kort hier, het is nog geen 1,5 dagen tot de wedstrijd.

Clubicoon zou het team graag zelf hebben opgesteld

Calimbay gaat verder: “We zouden ook graag aan het begin van het seizoen komen en transfers doen. Dat kunnen we niet meer veranderen. Maar ze hebben ons nu gebeld. Ze zeiden dat ik een zeer goede Besiktas-supporter ben. Wat er ook gebeurt, ik zal komen als ze me bellen. Ik ben Besiktas dankbaarheid verschuldigd. Besiktas heeft ons alles gegeven, nu is het aan ons. We zullen ons best doen.

Over de mogelijkheid van het kampioenschap van Besiktas zei Calimbay: “Besiktas moet strijden om het kampioenschap. Bedankt aan de presidentskandidaten, ze hebben me gebeld. Ze zijn allemaal waardevolle mensen. Ik denk niet aan de tijd, het enige waar ik aan denk is de wedstrijd tegen RAMS Basaksehir. Ik geloof vast dat ik goede dingen zal doen als me de tijd wordt gegeven. Dit team is vorig jaar 15 wedstrijden ongeslagen gebleven. Ze kunnen het veel beter doen dan vandaag.

Spelers worden niet goed ingezet en waren niet klaar

In mijn eerste termijn was er een team dat ook was uitgeschakeld in de Europese competitie, uitgeschakeld was in de Turkse beker en onderaan in de competitie stond. Maar we hebben zeer goede dingen gedaan, we hebben alleen van Galatasaray verloren. Er is een groot verschil tussen de Riza van toen en de Riza van vandaag. Ik ben niet bang om na vier wedstrijden te vertrekken.

Calimbay stond tijdens zijn eerste termijn in 31 wedstrijden aan de zijlijn van Besiktas en behaalde 18 overwinningen, acht gelijke spelen en vijf nederlagen. Over de spelers die in de zomerse transferperiode bij het team zijn gekomen, zei Calimbay: “Alle getransfereerde spelers zijn goed. Naar mijn mening waren ze niet klaar. Daarom konden ze zich niet laten zien. Vooral Bakhtiyor Zaynutdinov. Hij doet het heel goed in zijn nationale team, maar bij ons speelt hij als linksback. Hij hoort niet op de linkervleugelverdediging. Iedereen zal op zijn positie spelen. Als onze vrienden eerder waren gekomen en klaar waren geweest, zou dit team heel anders zijn geweest. Over Vincent Aboubakar zei Calimbay: ‘Ik zag Vincent Aboubakar en vroeg: ‘Ben je klaar?’ Hij zei: ‘Nee.’ Ik zag sowieso dat hij mank liep.

Trainersstaf moet donkere wolken verdrijven en mentaal iets veranderen

Verder benadrukte Calimbay de slechte sfeer in het team: “Toen ik gisteren de spelers ontmoette, zag ik bij iedereen ontevredenheid, mentale vermoeidheid en pessimisme. Dat gaan we veranderen. Daar hebben we tijd voor nodig. We hebben ook geblesseerde vrienden. Dit team zal herstellen, maar de spelers moeten het willen. Als we een reeks overwinningen behalen, kunnen we de top teams bijbenen. Met drie, vier overwinningen kunnen we zeer goede posities bereiken. De doelen van Besiktas zijn nog niet voorbij. Er is de competitie, er is de beker. Ik vertrouw op mijn spelers, ik denk dat ze zeer getalenteerd zijn. Je weet nooit wat er in de competitie zal gebeuren. Besiktas is vorig jaar 15 wedstrijden ongeslagen gebleven. Er is geen reden om niet succesvol te zijn. Als je halverwege één of twee transfers doet, kun je nog veel bereiken. Je kunt de top teams inhalen. Je kunt je kwalificeren voor Europese competities.

Kritiek en advies voor Burak Yilmaz

Riza Calimbay sprak ook over zijn voorganger Burak Yilmaz: “Burak Yilmaz is een persoon die ik mag. We waren samen in Eskisehir en Trabzon, zijn voetbalkwaliteiten waren uitstekend. We hebben elkaar niet ontmoet of gesproken voordat ik hier kwam. Ik weet wat voor persoon hij is, hij is vroeg begonnen. Hij is een zeer ambitieus persoon. Dat is echter niet genoeg. Als trainer moet je een bepaald punt bereiken. De juiste opleiding en training zijn belangrijk. Je hebt een goed coachteam nodig. Als goede voetballer kun je niet zomaar meteen trainer worden. We moeten zeker ervaring opdoen. We hebben een stage nodig. Ik was twee jaar bij het U21 nationale team en heb daarna met Mustafa Denizli gewerkt. Hij zei ‘kom naar Fenerbahce’, maar ik ging naar Engeland en analyseerde de trainingen van de teams. Ik werkte als assistent van Christoph Daum. Toen ging ik naar Göztepe. Burak kan ook een zeer goede trainer zijn, hij moet gewoon bepaalde fasen doorlopen.

Over spelers die in de winterse transferperiode bij het team zouden kunnen komen, zei Calimbay tot slot: “Er zijn veel spelers die we op dit moment hebben gevonden. Mijn team is voortdurend op zoek. Als we de mogelijkheid hebben om over te stappen, kunnen we één of twee direct inzetbare spelers die we hebben gevonden, halen.

You may also like

Laat een reactie achter