Home SüperligOverig Hatay verslaat Konya en blijft ongeslagen – Rize wint de “Zwarte zee-derby” tegen Samsunspor

door Gökhan

Volkan Demirel blijft ongeslagen

Hatayspor blijft de verrassing van het seizoen in de Süper Lig. Op de achtste speeldag behaalde het team uit Antakya, dat zijn thuiswedstrijden in Mersin speelt, een 3-1 overwinning op TÜMOSAN Konyaspor. Hierdoor klom Hatay voor de interlandpauze naar de vijfde plaats in de ranglijst met 14 punten. Het team van coach Volkan Demirel is, samen met Fenerbahce en Galatasaray, een van de slechts drie ploegen die dit seizoen nog ongeslagen zijn. Renat Dadashov was de held van Hatay met twee doelpunten.

Konya keert met lege handen terug

De 24-voudige voormalige Azerbeidzjaanse international, afkomstig uit het Duitse Rüdesheim, bracht Hatayspor in de 22e minuut met een strafschop op voorsprong van 1-0. Eerder had Konyas Ahmet Oguz een overtreding begaan op Fisayo Dele-Bashiru en de strafschop veroorzaakt. In de 32e minuut kon Konyaspor echter gelijk maken tot 1-1 dankzij een doelpunt van Louka Prips in de rechterbenedenhoek. Dit was tevens de ruststand. In de 53e minuut leverde Rigoberto Rivas een hoge voorzet af in het vijandelijke strafschopgebied, waar Dadashov op de loer lag en met een kopbal de score naar 2-1 bracht. In de 83e minuut voerde Joelson Fernandes een standaardsituatie uit. Zijn hoge voorzet werd eveneens met een kopbal benut door Carlos Strandberg en besliste de wedstrijd definitief met een 3-1 overwinning. Door de nederlaag op verplaatsing zakt Konya naar de 14e plaats met negen punten.

Rize verslaat Samsun ondanks numerieke minderheid

Ook promovendus Caykur Rizespor speelt tot nu toe een meer dan behoorlijk seizoen onder coach Ilhan Palut en behaalde eveneens een thuisoverwinning. De “Theestad”-ploeg versloeg in het Zwarte Zee-derby vorig jaar’s kampioen van de Tweede Liga en medepromovendus Yilport Samsunspor met 1-0, ondanks dat Rize 80 minuten met een speler minder moest spelen. Na een lange uittrap van Samsun-keeper Okan Kocuk bracht Mithat Pala zijn tegenstander Moryke Fofana ten val, die op weg leek te zijn naar een kans. Scheidsrechter Abdulkadir Bitigen beoordeelde de situatie als een professionele fout en trok de rode kaart.

Zelfs met numerieke minderheid speelde Rize gedisciplineerd door, verdedigde solide en loerde op tegenaanvallen. In de 80e minuut leverde Dal Varesanovic uiteindelijk vanaf de rechterkant een voorzet in het strafschopgebied af. De daaropvolgende kopbal van medespeler Benhur Keser raakte de onderkant van de lat en ging het doel in, waardoor Rizespor een 1-0 overwinning behaalde. Door deze overwinning klimt Rizespor naar de zesde plaats met 14 punten. Samsun blijft zonder overwinning dit seizoen en staat met slechts één punt onderaan de Süper Lig-tabel.