Home Europa Galatasaray maakt geweldige comeback tegen Manchester United

Galatasaray maakt geweldige comeback tegen Manchester United

door Gökhan

In de tweede wedstrijd van de UEFA Champions League Groep A stonden Manchester United en de Turkse recordkampioen Galatasaray tegenover elkaar in Engeland. Ondanks twee keer op achterstand te zijn gekomen, behaalde de gasten uit Istanbul uiteindelijk een gevierde 3-2 overwinning. De club uit Istanbul begon goed en sloot in de eerste vijftien minuten goed af. Toen speelde Casemiro een lange bal achter de verdediging van de Geel-Roden op Marcus Rashford, die de bal meenam en een hoge voorzet gaf naar Rasmus Höjlund. De 20-jarige Deen kopte de bal vanuit de loop in het doel en opende zo de score met 1-0 voor de “Red Devils”. Davinson Sanchez, die kort daarvoor buitenspel ophief, kwam een stap te laat en zelfs “Gala”-doelman Fernando Muslera kon niets doen tegen het tegendoelpunt.

Maar het antwoord van de Istanboelers volgde snel. Dit keer was het Sanchez die vanuit zijn eigen helft een lange bal achter de verdediging van de tegenstander speelde. Wilfried Zaha beschermde de bal goed in een duel met Diogo Dalot en schoot vervolgens van dichtbij terwijl hij viel. Dalot raakte de bal nog aan, waardoor de bal hoog over doelman Andre Onana het doel in zeilde en Galatasaray op gelijke hoogte bracht met 1-1.

Duidelijke tactiek van de thuisploeg

Nadat “Cimbom” de stand gelijk had getrokken, werd de wedstrijd weer evenwichtiger, waarbij Manchester bleef proberen met lange ballen achter de verdedigingslinie van de gasten en vooral met runs vanaf de buitenkant richting de doellijn en vervolgens met passes terug om schietkansen te creëren. Dit gebeurde ook in de 38e minuut, toen Rashford opnieuw de bal de zestien in bracht en probeerde de bal terug te leggen. De bal belandde bij Sofyan Amrabat, die meteen schoot, maar Muslera had geen problemen met het pakken van de bal. Kort voor de rust een vergelijkbaar beeld. Dit keer schoot Mason Mount vanuit een gevaarlijke positie in de zestien, maar uitgerekend Mounts teamgenoot Hannibal Mejbri stond in de weg, blokkeerde onbedoeld het schot en voorkwam mogelijk een doelpunt voor “United”. Kort daarna ging het met 1-1 de rust in.

Sterkste fase van United

Aan het begin van de eerste 20 minuten van de tweede helft had Manchester United zijn sterkste periode in de wedstrijd en zette Galatasaray flink onder druk. In de 53e minuut verrasten de gastheren de Turken na een tegenaanval volledig. Rashford dribbelde ongehinderd naar het doel aan de rechterkant en legde toen breed op Bruno Fernandes. Het pass was echter te traag, zodat de teruggesnelde Sacha Boey de 1-2 wist te voorkomen. Na de daaropvolgende corner schoot Mount net voor het strafschopgebied. Muslera tikte de bal over de lat en uit voor een corner. In de 59e minuut speelde Mount vervolgens een bal door de opening naar Höjlund, die zijn tegenstander en de keeper passeerde en het vermeende 2-1 doelpunt maakte. Maar de aanvaller uit Kopenhagen stond buitenspel op het moment van de pass. Daarom telde het doelpunt niet. In de 65e minuut testte Bruno Fernandes opnieuw Muslera. De Uruguayaan had echter de bal veilig in zijn handen.

Höjlund met een tweede goal - Aktürkoglu met het antwoord

Toen gleed Sanchez echter ongelukkig uit bij een terugspeelbal van zijn teamgenoot Sergio Oliveira. Höjlund pakte de bal op en rende dankzij zijn snelheidsvoordeel langs Abdülkerim Bardakci en lifte de bal koelbloedig over Muslera heen om de score op 2-1 te zetten. Maar opnieuw liet het antwoord van Galatasaray niet lang op zich wachten. Eerst miste Kerem Aktürkoglu  na een fout van United-keeper Onana de grote kans op de gelijkmaker. Maar slechts enkele momenten later kwam het tot een snelle counter van de gasten via Icardi, die de ingevallen Baris Alper Yilmaz uitstekend de rechterflank op stuurde. Yilmaz legde uiteindelijk breed, waar Aktürkoglu vanuit de achterhoede koelbloedig de 2-2 scoorde.

Onana maakt fout - Icardi mist strafschop en wordt dan de held

Kort daarna maakte Onana nog een andere rampzalige fout. Een foutieve pass van de Kameroener werd onderschept door Dries Mertens en hij dribbelde alleen op Onana af. Casemiro (77.) kwam aanrennen en moest in het strafschopgebied een noodrem maken, waardoor de Braziliaan een strafschop veroorzaakte en de gele en rode kaart kreeg. De gastheren moesten dus de resterende tijd met een man minder spelen. Bovendien had “Gala” de kans om voor het eerst op voorsprong te komen met een strafschop. De normaal gesproken betrouwbare strafschopnemer Icardi (78.) miste echter de strafschop door de bal links naast het doel te plaatsen. De Argentijn maakte het echter even later weer goed. Een kopbalontploffing van Sanchez vanuit zijn eigen helft belandde plotseling op de looproute van Icardi, die de vrije doorgang in de verdediging van Manchester benutte en koelbloedig de bal over Onana heen lifte om de winnende treffer van 3-2 te scoren. In de laatste minuten waren er aan beide kanten nog wat kansen, maar uiteindelijk behield Galatasaray de voorsprong en verhoogde zijn puntentotaal na de tweede groepswedstrijd naar vier punten. Hiermee staat het team van trainer Okan Buruk momenteel op de tweede plaats in Groep A, achter FC Bayern München.

Opstellingen

Manchester United: Onana – Dalot, Varane, Amrabat (89. Martial), Lindelof – Casemiro, Fernandes, Mount (85. Antony), Hannibal (46. Eriksen) – Rashford (68. Garnacho), Höjlund

Galatasaray: Muslera – Boey, Sanchez, Bardakci, Angelino (84. Ndombele) – Ayhan (84. Nelsson), Torreira (61. Oliveira), Tete (61. Yilmaz), Aktürkoglu, Zaha (72. Mertens) – Icardi

Doelpunten: 1-0 Höjlund (17.), 1-1 Zaha (23.), 2-1 Höjlund (67.), 2-2 Aktürkoglu (71.), 2-3 Icardi (81.)

Gele rode kaarten: Casemiro (77./Manchester United)

Gele kaarten: Casemiro, Dalot (Manchester United) – Torreira, Boey, Oliveira (Galatasaray)