Home SüperligGalatasaray Galatasaray verslaat Basaksehir met 2-1 dankzij Ziyech en Icardi

Galatasaray verslaat Basaksehir met 2-1 dankzij Ziyech en Icardi

door Gökhan

Galatasaray Basaksehir

Op de zesde speeldag van de Trendyol Süper Lig speelde titelverdediger Galatasaray het stadsderby tegen RAMS Basaksehir in Istanbul. Voorafgaand aan de wedstrijd moest “Gala”-coach Okan Buruk zijn defensieve middenveld herschikken, omdat Victor Nelsson last-minute afwezig was: de Deen nam niet deel aan de wedstrijd om bij zijn zwangere vriendin te zijn, vanwege het risico op een onverwachte vroeggeboorte. Davinson Sanchez maakte zijn basisdebuut als vervanger van Nelsson. Bovendien raakte Kazimcan Karatas in de 29e minuut geblesseerd, waardoor Abdülkerim Bardakci naar de linkerflank van de verdediging verschoof en Kaan Ayhan naar het centrale verdedigingsgebied verhuisde. Basaksehir begon goed en had aanvankelijk enkele veelbelovende kansen, maar Serdar Gürler verspilde ze gemakkelijk.

Ziyech met een geniaal moment

Dit kwam kort voor de rust tot wraak. De goed spelende Tete dribbelde vanaf de rechtervleugel naar binnen en gaf een lage pass naar Hakim Ziyech (43.), die centraal voor de rand van het strafschopgebied stond te wachten. De Marokkaan tikte de bal met een mooie technische aanraking in de lucht en haalde vervolgens uit volgens volley, om prachtig de 1-0 te scoren. Een indrukwekkende individuele prestatie van de nieuwe aanwinst van FC Chelsea London. In blessuretijd slingerde Bardakci de bal vanaf de linkervleugel met veel overzicht naar de verre paal, waar Sergio Oliveira (45.+1) volledig vrij stond voor een kopbal, maar alleen de lat raakte. Hierdoor bleef het 1-0 in de eerste helft.

Icardi scoort vanaf de stip

Maar niet voor lang. Aan het begin van de tweede helft haalde de net ingevallen Kerem Aktürkoglu (47′) een strafschop op tegen zijn tegenstander Ousseynou Ba. De spelers van Basaksehir protesteerden en beweerden dat er geen contact was geweest. De VAR bevestigde echter de beslissing van scheidsrechter Kadir Saglam en gaf een strafschop. Mauro Icardi (50′) liet deze kans niet liggen en plaatste de bal rechts onder de lat om de voorsprong uit te breiden naar 2-0. Hiermee toonde de Argentijn eens te meer zijn killer-instinct vanaf de stip en voor het vijandelijke doel. Het was zijn negende doelpunt in de laatste tien officiële wedstrijden voor de 30-jarige.

Dubois met debuutdoelpunt

In de 64e minuut was het echter uitgerekend Leo Dubois, die op Deadline Day van Galatasaray naar Basaksehir was overgestapt, verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer van 1-2 met zijn eerste doelpunt voor Basaksehir. De Fransman drong door over de rechterflank naar binnen en wipte de bal over de aarzelende Galatasaray-doelman Fernando Muslera, die uit zijn doel kwam, en over de doellijn. Sanchez sloeg de bal wel weg, maar de bal had al volledig de doellijn overgestoken.

Galatasaray pakt de eerste plaats

In de 86e minuut had Sanchez de beslissing op zijn hoofd, toen hij na een voorzet van Kerem Demirbay in het vijf-metergebied omhoog kwam, maar Volkan Babacan haalde de bal bijna van de lijn. Het bleef dus 2-1, want “Cimbom” bracht de wedstrijd zonder problemen over de tijd en verhoogde na de vierde overwinning van het seizoen hun puntentotaal naar 13. Hiermee namen de “Leeuwen” in ieder geval tijdelijk weer de leiding in de Süper Lig-tabel. Basaksehir blijft daarentegen steken op drie punten.

Opstellingen

RAMS Basaksehir: Babacan – Dubois (75. Sertel), Duarte, Ba, Lima – Karzev (60. Abeid), Özcan (75. Pelkas), Aleksic (60. Figueiredo), Dennis (46. Türüc), Gürler – Piatek

Galatasaray: Muslera – Boey, Sanchez, Bardakci, Karatas (29. Ayhan) – Torreira, Oliveira (46. Demirbay), Ziyech (66. Zaha), Yilmaz (46. Aktürkoglu), Tete (80. Ndombele) – Icardi

Doelpunten: 0-1 Ziyech (43.), 0-2 Icardi (50./strafschop), 1-2 Dubois (64.)

Gele kaarten: Dennis, Özcan, Lima (Basaksehir) – Oliveira, Demirbay (Galatasaray)